Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.07.2022. u 11:45

Žilet-žica nije zaustavila migrante, ali je izranjala ljude, neki su i poginuli birajući opasnije puteve

Vrijeme je pokazalo da nikakva ograda ne može spriječiti migracije, rekla je jučer slovenska ministrica unutarnih poslova Tatjana Bobnar koja je osobno popratila početak uklanjanja žilet-žica na granici s Hrvatskom. Pitanje je samo zašto je službenoj Sloveniji trebalo toliko vremena da dođe do tog zaključka? Žilet-žica nije zaustavila migrante, ali je izranjala ljude, neki su i poginuli birajući opasnije zaobilazne rute, poput rijeke Kolpe, te poubijala na stotine životinja koje su naletjele na oštrice obrasle korovom. Nova slovenska vlada izabrala je novi smjer – premijer Robert Golob među prve je poteze uvrstio i uklanjanje dvjestotinjak kilometara žice koje je Slovenija počela postavljati 2015. godine u strahu pred valom migranata. Umjesto oštrih barijera, pojačat će, najavljuje se, suradnju s policijama susjednih zemalja.

Postavljanje žice otpočetka su pratile kontroverze. Tadašnji slovenski premijer Miro Cerar govorio je da je ograda na schengenskoj granici nužna, kao privremena mjera koja će biti na snazi sve dok ne nestane opasnost od migrantskog vala. Slovenska vlada žicu je nazivala "tehničkim barijerama". Na granici s Hrvatskom postavljeno je oko 60 kilometara žice i 135.400 metara panelne ograde, na što je Slovenija potrošila oko 26,6 milijuna eura, uključujući i održavanje. Zanimljivo je da je žicu uvozila i iz Mađarske, gdje su je, zbog velike potražnje, proizvodili čak i zatvornici u kaznionicama. Ogledne primjerke imali su oko sebe, čak su ju malo i pojačali, a lokalno stanovništvo je takvu nadograđenu žicu, opasniju od one što obavija zatvore, nazivalo - "žica orbanica".

VIDEO Slovenci počeli uklanjati žicu na granici s Hrvatskom

Uzalud je hrvatsko veleposlanstvo slalo prosvjedne note tražeći od Slovenaca da je uklone. Uzalud su lovačka društva s obje strane granice molila micanje žice, uzalud su mještani sela s obje strane granice pozivali na razum. Žica je ostala i tek se povremeno i mjestimice zamjenjivala panelima. Novinari su punili priloge pričama o rodbini i prijateljima koji se na granici gledaju preko barijera. Putevi koji su vodili iz zaselaka s jedne do zaselaka s druge strane granične crte prekinuti su preprekama. S vremenom se stanovništvo na njih naviklo, kao što se navikne i na mnoge druge gluposti.

Nova vlast – novi smjer, pa sad ministrica Bobnar citira antropologinju koja je rekla da ljudi trebaju biti dobri jedni prema drugima, a prisjetila se i kako je 2015. prilikom postavljanja žilet-žice otkriven 2000 godina stari rimski zid. Eto, nikakva ograda i zid ne mogu zaštititi opstanak države, poentirala je i najavila novi smjer migracijske politike. Za žicu koja će se maknuti s granice već su zanimanje pokazale neke udruge koje bi je rado izložile kao eksponat, podsjetnik na doba odvajanja i isključivosti. Koliko god tvrdili suprotno, žica je i svojevrsni simbol nepovjerenja Slovenije prema Hrvatskoj, njezinoj kooperativnosti i spremnosti da se tada suoči s izbjegličkim valom. A i Ceraru je poslužila kao brzodjelujuće sredstvo za umirivanje javnosti. Prema nekim anketama, i do 80 posto građana Slovenije podržavalo je žicu, a danas pak su podijeljeni oko njezina micanja. Oporba rogobori. Nego, a što sa žilet-žicom na hrvatsko-mađarskoj granici?

Komentara 4

Avatar Aristarh
Aristarh
12:50 16.07.2022.

Jb žicu ide zima a Hrvatska ima LNG terminal na Krku. Bolje biti na toplom nego se inatiti susjedima 😊

KR
kronika20
16:11 16.07.2022.

Ruše spomenik slučajnom karijesu koji je "šaraj bre " sa izbjeglicama uspio ograditi Hrvatsku žilet žicom od Europe i za to nismo platili ni lipe. To je samo jedan od velikih uspjeha kukulele pošasti.

GO
goran2hr
13:38 19.07.2022.

Da Slovenci podignu žicu prisilila ih je Hrvatska - jer mi nismo podigli žicu gdje je trebalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije