Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISTUP EU Težak udarac ministara vanjskih poslova 27-orice Hrvatskoj

Slovenci ne daju da Hrvatska završi pregovore 2009.

Autori: Silvije Tomašević, Stojan De Prato
06.12.2008.
u 15:34

Težak udarac hrvatskom približavanju EU zadat će, vjerojatno, ministri vanjskih poslova 27-orice na sutrašnjem sastanku u Bruxellesu. Ministri će, kako se čini, odbaciti prijedlog Europske komisije koja traži da se pregovori s Hrvatskom za ulazak u EU zaključe 2009.

Razlog tomu je Slovenija, koja prijeti vetom ako ne bude riješila spor s Hrvatskom oko granice. Hrvatsko-slovenski spor oko granice osnovni je razlog što ministri vanjskih poslova, a zatim i predsjednici vlada i država 27-orice, na sastancima u prosincu, neće naznačiti datum završetka pregovora i ulaska Hrvatske u EU. Zagreb ima vremena do ponedjeljka ujutro za rješenje problema s Ljubljanom. Potrebna je zajednička izjava koja bi zadovoljila ostale zemlje članice EU.

Nacrt bez datuma
“Zemlje članice, razumljivo, ne žele da se još jedan granični spor uvodi u unutar Europske unije”, kazao je glasnogovornik talijanskog MVP-a Pasquale Ferrara, dodavši kako je već dovoljan onaj oko Cipra.

Nacrt dokumenta koji bi u ponedjeljak trebali usvojiti ministri vanjskih poslova ne spominje datum, prenose i talijanska glasila. Hrvatska se nadala da će postati punopravnim članom EU u razdoblju 2010–11, ističu, ali citiraju i slovenskog premijera Boruta Pahora koji je izjavio kako je “Ljubljana spremna staviti veto na približavanje Hrvatske EU”, jer u dokumentima koje je Zagreb predstavio “moglo bi se prejudicirati pitanje granica”.

Poslije razgovora s predsjednikom EK, Pahor je izjavio kako “Zagreb treba prihvatiti plan pregovora oko granice koji je predložila Slovenija Francuskoj kao zemlji koja predsjeda EU-om. U suprotnome Slovenija će staviti veto.” Talijanska glasila ističu da je Pahor ipak kazao da je “Ljubljana spremna pronaći rješenje za pregovaračkim stolom”.

Predodređuje granicu
Predsjedatelj Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU, koji je jučer treći dan raspravljao o slovenskim amandmanima na francuski prijedlog za deblokadu pregovora, francuski veleposlanik pri EU Pierre Sellal rekao je da je “u dodiru sa slovenskim kolegom kako bismo našli odgovorajuće rješenje”. Za francuski je prijedlog 26 zemalja članica, a slovenske amandmane ni jedna zemlja nije prihvatila. Navodno Slovenija u njima čini upravo ono što zamjera Hrvatskoj – predodređuje granicu.

– Treba razumjeti da pregovori o pristipanju između EU i Hrvatske ne mogu imati za cilj riješiti dvostrana pitanja Slovenije i Hrvatske. Poštujem slovenski stav, ali ću se potruditi da se pregovorima o pristupanju ne predodredi granica. Ti su pregovori neutralni prema dvostranim i ozemaljskim pitanjima Slovenije i Hrvatske – višekratno je ponovio.


Nizozemska protiv zbog Haaga

EU će u ponedjeljak odbiti podržati preporuku Europske komisije da se pregovori s RH zaključe iduće godine, dakle neće navoditi datum, javlja i Reuters. Glavni je razlog za to granični spor sa Slovenijom, ali i problem korupcije i suradnje s Haagom. Nizozemski ministar Frans Timmermans tvrdi pak da nije uvjeren kako RH u potpunosti surađuje s Haagom. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije