Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Slovenci kupuju oklopnjake i ne mare za Trumpove prijetnje

Marjan Šarec
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.11.2019.
u 18:49

Za razliku od Hrvatske, u kojoj odluke o opremanju vojske i kupnji oružja u pravilu ne nailaze na ozbiljniji otpor politike i javnosti, u susjedstvu je skroz druga priča

Nakon višegodišnjeg suzdržavanja od ozbiljnijih nabava i investicija u obrambenom sektoru, Slovenija je najavila da će u sljedeće dvije godine kupiti 14 oklopnih vozila za potrebe slovenske vojske. Riječ je o oklopnim vozilima LKOV, moderniziranoj verziji oklopnjaka Valuk sa šest kotača, kakvi se već koriste u slovenskoj vojsci.

Ta oklopna vozila proizvodi austrijski Styer, koji je u vlasništvu američke korporacije General Dynamics. To je prva veća investicija u slovenski borbeni sektor u ovom desetljeću, koja će, kako se procjenjuje, Ljubljanu stajati gotovo 50 milijuna eura. Početkom godine vlada je iznenadno stopirala već odobrenu kupnju oklopnjaka Boxer 8 x 8, u sklopu koje je do 2025. slovenska vojska trebala dobiti 166 oklopnjaka, za što je već bilo planirano 1,2 milijarde eura.

To je trebala biti najveća vojna nabava nakon velikog skandala s kupnjom oklopnjaka finske Patrije sredinom prošlog desetljeća, koja se pretvorila u veliku korupcijsku aferu u Sloveniji, Austriji i Finskoj. Slovenija je tada kupila 135 Patrijinih oklopnjaka za 278 milijuna eura, što znači da su oklopnjaci Boxer bili gotovo dvostruko skuplji od Patrijinih vozila. Za razliku od Hrvatske, u kojoj odluke o opremanju vojske i kupnji oružja u pravilu ne nailaze na ozbiljniji otpor politike i javnosti, u susjedstvu je skroz druga priča.

>> Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>> Analiza: I Kolinda Grabar-Kitarović želi veće predsjedničke ovlasti

>> Iz Hrvatske u tri godine otišlo 170.000 građana, ali samo 5000 iz javnih i državnih službi

>> Kineska investitorica Yu: Uplatit ću 14 milijuna kuna za školu u Kumrovcu

>> Petruševčani: Djeca nam se zajedno igraju i idu u školu

Ključne riječi

Komentara 21

BA
Barbasmora
22:19 03.11.2019.

Slovenci vise ulazu u skolstvo, zdravstvo, vatrogasce, gorsko i drugo spasavanje, gospodarstvo, poljuprivredu....a mi ostajemo druga ili treca najsiromasnija drzava u EU u kojoj dica osnovne skole zivi od puckih kuhinja....

DI
Direkt
23:58 03.11.2019.

Tko pita nešto ,, države,, tipa hr,al,sm,bih,kosovo.... banane bile i ostale. Za razliku od nas slovenija neda na sebe i vodi neovisnu politiku.

IV
ivanbalic
05:34 04.11.2019.

Dokim je Trumph zet,netrabaju da se boje nicega,jer kazu ko ima zeta ima i mag.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije