Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova atrakcija

Slovenci dižu željezni toranj visok 40 metara: 'Vidjet će se pola Hrvatske'

panorama
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
03.07.2018.
u 15:37

S tornja će se, kako navode u općini. otvarati krasan pogled na dolinu Sutle, hrvatsko Zagorje te stare dvorce s obje strane granice, pa očekuju i mnogo stranih turista

Slovenska općina Podčetrtek, nedaleko od Hrvatske kod graničnog prijelaza Imeno/Miljana, mogla bi uskoro dobiti novu turističku znamenitost - željezni toranj s kojeg će pucati pogled na dolinu Sutle i "pola Hrvatske", kako je za medije izjavio načelnik te općine poznate po toplicama Terme Olimia.

Toranj-osmatračnica od željeznih panela, a koji općina priprema već desetak godina, postavit će se na brdu u okolici mjesta, na 600 metara nadmorske visine i visine četrdesetak metara. Za taj je projekt moguće financiranje iz europskih fondova i konačno, ta bi atrakcija obogatila turističku ponudu gradića uz Sutlu.

"Posjetitelji našeg grada moći će s njega vidjeti cijelu Sloveniju i pola Hrvatske", kazao je za portal Siol načelnik Peter Misija, a s vlasnikom parcele već se dogovaraju uvjeti otkupa.

S tornja će se, kako navode u općini. otvarati krasan pogled i na dolinu Sutle, hrvatsko Zagorje te stare dvorce s obje strane granice, pa očekuju i mnogo stranih turista, za što s obzirom na termalne izvore, biciklističke staze i povoljan geostrateški položaj na križištu europskih putnih pravaca imaju velik potencijal.

Još veći turistički toranj za razgledavanje planirali su u općini Rogaška u istom dijelu Slovenije, ali su odustali nakon intervencije ekoloških udruga i mišljenja urbanista da se čak 106 metara visoka konstrukcija ne bi uklapala u lokalni krajobraz, piše portal Siol.net.

Iako neki smatraju da je obogaćivanje turističke ponude takvim sadržajima nepotreban kič i da se takvi planovi obično objavljuju pred lokalne izbore, a to je slučaj i s ovom izbornom godinom i izborima za općinska vijeća planirana za kasnu jesen, postoje čvrsti dokazi da se gradnja turističkih stupova za razgledavanje isplati, tvrde slovenski mediji.

Da nije riječ o lokalnom pomodarstvu i da takvi projekti imaju komercijalno opravdanje pokazuje i slučaj  općine Lendava, gdje je prije nekoliko godina podignut toranj nazvan Vinarium. Visok je 53,5 metra, a  tri godine od kako je postavljen na nj se popelo 240 tisuća posjetitelja.

U ravničarskom slovenskom Prekmurju Vinarium je prava turistička atrakcija, a tamošnji turistički djelatnici ističu da otvara pogled na četiri države: Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Austriju i ne samo da je obogatio turističku ponudu nego i promiče potrošnju domaćih vina, o čemu govori i njegov naziv. 

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

panorama
1/11
Ključne riječi

Komentara 30

Avatar kenj@c
kenj@c
16:33 03.07.2018.

A tko hoće cijelu sloveniju vidit , popne se u bregani na treći kat neke zgrade i eto

NC
nedalm.cisoleb
15:50 03.07.2018.

ako će se okretat vidjet će se i cijela slovenija u 360 stupnjeva i italija i austrija

DU
Deleted user
15:48 03.07.2018.

super ideja, pola slovenije stane na jedan toranj i sviraju harmonike i druga srpska nacionalna glazbala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije