Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobična rekonstrukcija vlade

Slovački premijer i ministar financija zamijenili funkcije

FILE PHOTO: Slovak Prime Minister Igor Matovic arrives for an EU summit in Brussels
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.03.2021.
u 08:26

Kriza koja potresa Slovačku ima svoje političke, ekonomske i zdravstvene korijene

Slovački premijer Igor Matovič odstupio je godinu dana nakon što je na izborima srušio dugogodišnju vlast socijaldemokrata, i to zbog svađe unutar vladajuće koalicije koju je uzrokovala njegova navodna samovolja tijekom naručivanja ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V.

Kao Hrvatska 2000. – 2003.

Matovič je predložio da on i ministar financija Eduard Heger zamijene mjesta, što je njegov stranački kolega i prihvatio. Hegerovo preuzimanje čelne pozicije u vladi označava kraj problema koje je proizvela čudna kombinatorika i svađa unutar vladajuće koalicije, koja broji četiri stranke, i koja bi hrvatske čitatelje mogla podsjetiti na svađe i nesuglasice koje su proživljavale dvije vlade Ivice Račana od 2000. do 2003. godine.

To je napravio zbog pritiska koalicijskih partnera koji su naglašavali da više ne žele surađivati s Matovičom jer su izgubili povjerenje u njega, ali su pritom naglašavali da ne žele i raspad koalicije. Heger je odmah rekao da je zatražio od predsjednice Zuzane Čaputove da se sastanu na konzultacijama kako bi krenuo u sklapanje nove, a zapravo stare, vladajuće koalicije.

Heger je 44-godišnji ekonomist koji je prije radio kao menadžer u privatnom sektoru, da bi 2016. bio izabran u parlament.

Slovačku političku krizu uzrokovao je dojučerašnji premijer, 47-godišnji Matovič nakon što je sam u tajnosti naručio 20 tisuća doza ruskog cjepiva Sputnjik V. Njegovi koalicijski partneri odmah su se pobunili zbog njegovih unilateralnih poteza o kojima ih uopće nije obavijestio. Vladajuća koalicija sastojala se nakon prošlogodišnjih izbora od četiri stranke, a predvodila ju je Matovičeva Obični ljudi i nezavisne ličnosti (OLANO). Tri su se druge stranke pobunile protiv Matoviča, a ukupno je šestero ministara dalo ostavke te su tražili da on odstupi. Istodobno su naglasili da su se spremni vratiti u vladu ako premijer da ostavku i, eventualno, preuzme neku drugu poziciju.

Prošlog je tjedna predsjednica Čaputova pozvala Matoviča da odstupi kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje vlasti.

– Važno je da premijer da ostavku kako bi omogućilo kompletiranje koalicijskog sporazuma o rekonstrukciji vlade... Nijedna osoba nije važnija od interesa države ili njezinih građana – rekla je Čaputova.

Slovačka je ukupno dosad naručila 200 tisuća doza cjepiva Sputnjik V čiju upotrebu još nije potvrdila regulatorna agencija za lijekove EMA. Koalicijski partneri Matoviča zahtijevali su od njega da počeka s odlukom EMA-e prije nego naruči doze. No, korištenje ruskog cjepiva najavile su mnoge europske zemlje zbog problema u opskrbi cjepivom koji potresa Stari kontinent. Iako je cjepivo naručeno, a način tog naručivanja srušio je vladu, Slovačka još nije počela cijepiti svoje građane Sputnjikom V. Mađarska je zasad jedina zemlja u Europskoj uniji koja je pokrenula cijepljenje stanovništva tim cjepivom.

Nastavak koalicije

Kriza koja potresa Slovačku ima svoje političke, ekonomske i zdravstvene korijene. Nakon što je u nedjelju Matovič podnio ostavku, dvije desne stranke koje su u koaliciji s njim rekle su da prihvaćaju njegovu odluku i da su spremne nastaviti koaliciju, a centristička Sloboda i solidarnost koja je prije nekoliko dana čak i napustila vladu, natuknula je da se spremna vratiti u nju. No, ankete pokazuju da je najpopularnija stranka u zemlji zapravo oporbeni Glas koji je prošle godine nastao odvajanjem frakcije bivšeg premijera Petera Pellegrinija iz SMER-a, glavne tradicionalne stranke lijevog centra koja je vladala 12 od posljednjih 15 godina. Glas ima podršku oko četvrtine birača, a SMER je ostao na osam posto. Više stranaka iz vladajuće koalicije podržava po desetak posto birača. Pandemija koronavirusa teško je pogodila zemlju, te politički analitičari naglašavaju da su novi izvanredni izbori sasvim mogući.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije