Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovačka

Policija sumnja da je istraživački novinar ubijen zbog svojeg posla

Policija je sigurna da je mladi novinar ubijen zbog svog posla
Foto: Reuters
26.02.2018.
u 17:36

Izdavač portala Axel Springer osudio je "okrutno ubojstvo" svojeg novinara, a slovački čelnici obećali su da će odgovorne privesti pravdi

Slovački istraživački novinar ubijen zajedno sa svojom djevojkom. Vjerojatno je izgubio život zbog svojeg posla, objavila je u ponedjeljak slovačka policija, a slučaj je šokirao tu malu srednjoeuropsku zemlju i povećao zabrinutost javnosti zbog korupcijeJan Kučiak (27), pisao je za portal Aktuality.sk o prijevarama u koje su često bili upleteni poslovni ljudi povezani s vladajućom strankom i drugim političarima. Zajedno s djevojkom pronađen je mrtav u nedjelju u svojem domu u naselju Velka Maca, 65 kilometara istočno od Bratislave.

Izdavač portala Axel Springer osudio je "okrutno ubojstvo" svojeg novinara, a slovački čelnici obećali su da će odgovorne privesti pravdi. "Na osnovi dostupnih informacija čini se najvjerojatnije da je motiv povezan s istraživačkim radom novinara", rekao je glavni ravnatelj slovačke policije Tibor Gašpar u izjavi za novinare.

Kučiakova posljednja priča objavljena 9. veljače bavila se sumnjivim transakcijama tvrtki povezanih s poslovnim čovjekom Marianom Kočnerom, a odnosile su se na luksuzni stambeni kompleks u Bratislavi koji se prošle godine našao u središtu političkog skandala. Kočner u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar. Spor oko tog stambenog kompleksa izazvao je 2017. prosvjede i pozive na ostavku ministra unutarnjih poslova Roberta Kalinaka zbog suradnje s građevinskim poduzetnikom Ladislavom Basternakom, koji je pod istragom zbog moguće porezne prijevare. Obojica su zanijekali sve optužbe.

"Šokirani smo i zaprepašteni viješću da su Jan Kučiak i njegova partnerica očito bili žrtve okrutnog ubojstva", priopćio je Axel Springer. Također postoje "opravdane sumnje" da je ubojstvo povezano s njegovim "trenutačnim istraživanjem", rekao je, ali bez objašnjenja o čemu je riječ jer je istraga još u tijeku. Slovački čelnici osudili su ubojstvo. "Moramo pronaći one koji su to učinili što je moguće prije i osigurati sigurnost svih novinara, koristeći sva sredstva s kojima raspolažemo", priopćio je predsjednik Andrej Kiska. Premijer Robert Fico sazvao je izvanredni sastanak s ministrom unutarnjih poslova Kalinakom, glavnim državnim odvjetnikom, glavnim ravnateljem policije i ravnateljem obavještajne službe. "Ako se dokaže da je ubojstvo istraživačkog novinara povezano s njegovim poslom, to bi bio nezapamćen napad na slobodu govora i demokracije u Slovačkoj", priopćio je Fico.

Komentara 2

Avatar superhik74
superhik74
18:57 26.02.2018.

Je li I njega ubio zlocesti Putin ? Hoce li sada pred Slovackim parlamentom osvanuti "umjereni oporbenjaci" u protestima trazeci od vlasti da im rece tko ga je ubio , a EU komisija izraziti "zabrinutost" zbog stanja "ljudskih prava" i "slobode novinarstva' ?

Avatar sindarela
sindarela
07:13 27.02.2018.

Tako je to u zemljama gdje su novinari krivi za vlastitu nesposobnost il' lopovluk bilo je toga i u nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije