Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalisti u akciji

Žele spomenik Slobodanu Miloševiću u srcu Beograda

23.01.2018.
u 08:47

Duga je lista razloga zašto ovom čovjeku ne treba podignuti spomenik nikada, navodi list Blic deset Miloševićevih krimena

Nekadašnji ministar u više vlada Srbije i počasni predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Milutin Mrkonjić uskoro će i službeno podnijeti inicijativu beogradskoj skupštini prema kojoj bi se Slobodanu Miloševiću podigao spomenik u središtu grada. Mrkonjić je svoju namjeru najavio krajem prošle godine, ali je plan odgodio jer gradsko povjerenstvo za dodjelu naziva ulicama i trgovima nema predsjednika tako da, kako je rekao, svoju inicijativu nema kome uručiti.

Neprihvatljiva ideja

Slijedom te ideje dnevni list Blic naveo je niz razloga zašto je takva ideja neprihvatljiva.

– Duga je lista razloga zašto ovom čovjeku ne treba podignuti spomenik nikada – navodi se u tekstu u kojem se ističe deset razloga za koje je krivac Milošević, a koji su odredili smjer života u Srbiji, ali i na cijelom Balkanu.

Kao prvi razlog ističu se krvavi ratovi na području bivše Jugoslavije u kojima je poginulo oko 140 tisuća ljudi, dok je oko četiri milijuna građana moralo pobjeći iz svojih domova. Prema nekim procjenama, ukupna ekonomska šteta od ratova u bivšoj državi iznosi oko 100 milijardi dolara. Miloševića se krivi i za izgubljeno Kosovo kao i 78 dana NATO-ova bombardiranja 1999.

Zbog “obrane srpstva” Miloševićev režim provodio je i prisilne mobilizacije što mu se također navodi kao jedan od deset grijeha. Tu je i izborna krađa koja je dovela do masovnih prosvjeda 1996. i 1997., što je policija suzbila. Tijekom tog mračnog razdoblja Srbije zabilježen je i niz političkih ubojstava za koja se također krivi Miloševića.

Rat i ratna događanja doveli su i do ekonomskih sankcija SRJ koje su uvedene 1992., a zbog kojih su uobičajen dio svakodnevice u Srbiji bili redovi za hranu, nestašice svega i svačega, bonovi, šverc benzina… Rezultat takvoga načina rada bila je i hiperinflacija koja je trajala dvije godine tijekom kojih su građani dodatno osiromašeni te su ostali bez stare devizne štednje. Među razlozima zašto Milošević nikada ne bi smio dobiti svoj spomenik u Beogradu navodi se i napuštanje domova zbog ratova.

Prema podacima UNHCR-a, od 1991. izbjeglo je ili je raseljeno između 3,7 i četiri milijuna ljudi s prostora bivše SFRJ. Tako su cijele generacije napustile ove prostore, djeca rođena ovdje nastavljala su živote “tamo negdje”, iz početka, bez ičega, vrlo se često sjećajući strašnih scena koje su tijekom ratova preživjeli, piše Blic.

Veličanje zločinca

Kao deseti razlog protiv spomenika Miloševiću ističe se i velika pljačka pod okriljem države, i to preko Dafiment i Jugoskandik banke, kao i raznih piramidalnih štedionica. Za tu pljačku navodi se da je bila državni projekt, a među onima koji su izvukli svoj novac iz tih banaka bio je i Milutin Mrkonjić.

– Za svakoga bi ovo trebalo biti ne dovoljno, nego i previše razloga zbog kojih nikome ne bi trebalo pasti na pamet da pomisli, a još manje konkretizira ideju o veličanju Slobodana Miloševića – piše Blic.

– Ne pada mi na pamet živjeti u 90-im godinama, ja živim i radim za Srbiju budućnosti i budućnost Srbije – komentirao je ranije ovu ideju srpski predsjednik Aleksandar Vučić.    

1/10

 

Komentara 57

DU
Deleted user
09:08 23.01.2018.

Čudi me da već nema spomenik u Zagrebu, obzirom tko je sve vladao Hrvatskom u zadnjih 15 godina.

DU
Deleted user
10:25 23.01.2018.

Treba da se radi spomenik ako slavimo poraze , sledimo tradiciju

Avatar Dančo
Dančo
09:44 23.01.2018.

pa ako su mogli dignuti spomenik ratnom zlocincu drazi mihaelicu, teroristu gavrilo principu, onom oficiru koji je digao sebe u zrak u bjelovarskoj vojarni ranih devedesetih da sad ne guglam kak se zove, pa dali ime ulici u aranđelovcu po nacistickom kvislingu milanu nedicu, ne vidim razlog zasto ne bi milosevicu koji ih je odveo u srednji vijek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije