Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Slobodan Ljubičić: Srušio ga skandal, a ne kriminal

Ilustracija: Tonči Zonjić
import
VL
Autor
Vojislav Mazzocco
15.08.2008.
u 14:06

Tražio je naručitelje premlaćivanja, a moli Boga da ih se nikada ne nađe. Traži odgovornost drugih, a sam je najodgovorniji. U obje rečenice subjekt je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, predsjednik i jedini član Skupštine Zagrebačkog holdinga, mama i tata najvećeg dijela nepodopština u glavnom gradu.

Prošle subote Bandić je zatražio odgovornost onih koji su na internetskim stranicama Zagrebačkog holdinga objavili anonimnu prijavu protiv Igora Rađenovića. I izvisio je Slobodan Ljubičić, ostavku je iznudio Zoran Milanović.

Objava anonimnog pisma ni u kojem slučaju nije bila dovoljan razlog za smjenjivanje šefa najmoćnije tvrtke u Zagrebu. Štoviše, Ljubičiću je ponuđen izlaz iz skandala. Trebao je samo odrezati Nenada Ivankovića, ali nesretni Kikaš to zbog krive procjene i pretjerane lojalnosti nije napravio.

No, Ivanković, poznat po prepucavanju s vlastitim ocem po novinama, izdao ga je i izlanuo da je upravo Ljubičić naložio da se s Igorom Rađenovićem obračuna na službenim stranicama Holdinga.

Ljubičić je, tvrde neki, bio voljan dati Bandiću mnogo novca da ostane na čelu Holdinga, koji bi bio dovoljan da se financira predizborna kampanja. Međutim, Milan Bandić se prepao i odlučio ostati u okrilju partije koja ih obojicu ne voli. Milan Bandić, jedini formalni gazda Holdinga, ipak se odlučio pokloniti partiji u strahu da sam ne može ništa napraviti na lokalnim izborima.

Zatražio je odgovornost zbog objave pisma koje je mjesecima kolalo Zagrebom, a koje je poslano iz njegovih vlastitih struktura. Međutim, vrhovnom zapovjedniku Holdinga nije ni na pamet palo tražiti odgovornost onih koji su Zagrepčanima iz očiju ukrali 150 milijuna kuna. Nije ju tražio jer se boji da bi trag novca mogao dovesti do njegovih kompanjona, drmatora koji se godinama bogate na račun sitnih radova. Nije tražio odgovorne jer se boji priznanja da je u Zagrebu sve triput skuplje nego bilo gdje u svijetu.

U Norveškoj za novac dovoljan za gradnju jednog zagrebačkog dječjeg vrtića sagrade skladište sjemenja koje može izdržati nuklearni napad i novo ledeno doba. Nisu zbog toga naša djeca ništa sigurnija, nego je na njihovim krevetićima i zahodima netko omrsio brkove, a Bandić tu ne može i ne želi napraviti ništa.

I da pokuša stati na kraj krađama, upitali bi ga za zdravlje svi oni kojima je godinama omogućavao dobre poslove. Zapitali bi ga, ali bi možda i progovorili o tome kome su i kolike provizije plaćali. Zbog toga je Bandić i tražio odgovorne za skandal, a ne za lopovluk; strah ga je što bi se sve moglo pronaći.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije