Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o ulozi pasa

Slikovnica “Psi u svemiru” odaje počast psima koji su stradali zbog ljudi

Foto: Kako psi komuniciraju
1/4
01.05.2021.
u 10:00

Djevojčica i njezin
 udomljeni pas u šetnjama otkrivaju tajne svemira i pričaju o Lajki, Deziku, Strelki i ostalim psima koji su sudjelovali u svemirskim istraživanjima

Povezala ih je ljubav prema psima, spojile su istinu i maštu i nastala je dječja slikovnica “Psi u svemiru”. O Lajki, Dezik, Strelki i drugim psima koji su ispisali povijest letova u svemir i o njihovoj ulozi u životu čovjeka priča nam djevojčica čija je obitelj udomila napuštenu kujicu Kimu.

Idejni začetnik slikovnice i njezin izdavač je udruga Kako psi komuniciraju, a objavljena je u suradnji s portalom Astroučionica koji vodi astrofizičarka Vernesa Smolčić, profesorica na PMF-u u Zagrebu.

– Sve pojedinosti vezane uz povijesne letove pasa u svemir provjerene su i točne, astrofizičarka nam je dala zeleno svjetlo da se psi nađu u slikovnici. Priča nije stvarna, ali se nadamo da će naša slikovnica doprinijeti da neko dijete koje je pročita poželi spasiti napuštenog psića i pružiti mu dom u svojoj obitelji. Za razliku od priče, kujica Kima je stvarna i ona je jedno od osam štenadi iz naše kampanje ‘Prva četiri su najvažnija’. Autorica slikovnice Jasna Jasna Žmak upravo je Kimu nekoliko puta čuvala dok je bila štene, prije nego što je udomljena. Jako joj se svidjela i kad sam je zamolila da sudjeluje u ovom projektu i napiše priču na temu pasa u svemiru, odmah je znala tko će biti glavni lik. Prema stvarnim Kiminim fotografijama ilustratorica Dubravka Kolanović osmislila je njezin ilustrirani lik – kažu nam u udruzi. Autorica Jasna Jasna Žmak ističe da se odazvala pozivu da napiše tekst koji će djeci približiti ulogu koju su psi imali u otkrivanju svemira.

Foto: Kako psi komuniciraju

– Glavna namjera bila je da slikovnica bude informativna, ali sam znala da će djecu privući priča s edukativnim sadržajem, a ne same informacije. Tako sam odlučila ispričati priču kroz odnos jedne djevojčice i njenog psa koji u zajedničkim šetnjama otkrivaju tajne svemira. Priča s jedne strane govori o prijateljstvu djevojčice i udomljenog psa, a s druge strane saznajemo koji su sve psi sudjelovali u svemirskim istraživanjima i što smo sve doznali zahvaljujući njima. Ideja mi je bila da djeca dobiju drukčiji, malo dublji uvid u to zašto su psi uopće putovali u svemir, da saznaju više od toga da je jedan pas po imenu Lajka bio prvo živo biće u svemiru. Važan aspekt cijele priče tiče se i etičnosti takvih istraživanja u kojima je dio pasa zapravo izgubio život, bilo nam je važno da sve stavimo u kontekst vremena i naglasimo da je tada znanost izgledala drukčije, a da se životinje danas više ne koriste na takve načine. Ova slikovnica na neki način odaje počast svim tim psima koji su uginuli zbog ljudske pohlepe – ističe autorica i dodaje kako je i sama, pišući ovu slikovnicu, naučila da svemir zapravo funkcionira kao neko mjesto na kojemu su pohranjene razne stvari o našem životu na Zemlji, koje bez svemirskih ekspedicija nikada ne bismo saznali.

U slikovnicu je, kaže, preslikala i vrijeme koje je Kima provela s njom, kad je prvi put vidjela more, lajala na njega i proplivala.

– Iako te scene nema u slikovnici, rekla bih da sam prenijela neke druge dijelove tog vremena, one koji se tiču uloge koju psi imaju u našem životu, a to su situacije u kojima nam oni služe kao najbolje i najmekše dekice za utjehu – kaže Jasna Jasna Žmak koja i sama ima najdražu dekicu, patuljastog šnaucera Nikicu, vjernog pratitelja na planinarenjima.

Ilustratoricu Dubravku Kolanović ovaj je projekt posebno razveselio, jer već dulje aktivno pomaže napuštenim životinjama.

– Projekt je vrlo poučan i potiče empatiju prema životinjama. Iako sam se vodila činjenicama, sve je pojednostavljeno jer je priča namijenjena djeci – kaže nam ilustratorica i dodaje kako je to bila divna suradnja s divnim ljudima punim empatije.

I upravo ta suradnja iznjedrila je slikovnicu koja se u Hrvatskoj, ali i svijetu rado čita prije spavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije