Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi problemi

Slijedi nova bura s kurikulom povijesti

Blaženka Divjak
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
19.02.2019.
u 11:47

Stručnoj radnoj skupini istječe mandat dan prije nego što će završiti ponovljena javna rasprava za povijest, a ona je trebala posao obaviti do kraja

Nakon velike prošlotjedne bure s hrvatskim jezikom i lektirnim naslovima, ništa bolja situacija nije ni s kurikulom povijesti, a prva bura mogla bi početi već u petak. Iako je stručna radna skupina za povijest već bila obavila svoj posao – uskladila je dokument s primjedbama iz već održane javne rasprave i metodologijom te ga dostavila Ekspertnoj radnoj skupini, odlukom ministrice Blaženke Divjak, početkom veljače povijest se iznova našla na javnom savjetovanju – do 22. veljače.

Razlog ponovnog prosljeđivanja na javnu raspravu mišljenje je Ministarstva da je u kurikulu povijesti bilo mnogo prijepora, pa je javnu raspravu ponovilo. Štoviše, osim prijepora, pale su i optužbe da je riječ o različitim, potpuno promijenjenim sadržajima povijesti, što su žestoko negirali članovi stručnih skupina i šef Ekspertne radne skupine Radovan Fuchs.

Blaženka Divjak
1/6

Birani na javnom natječaju

Ponovljena javna rasprava posve je legitiman potez ministrice obrazovanja, no 24 sata prije nego što javna rasprava završi, stručnoj radnoj skupini za povijest, koja je, podsjetimo, birana na javnom natječaju, isteći će mandat. Važan je to detalj jer je riječ o tijelu koje bi trebalo uskladiti kurikul povijesti s javnom raspravom i završiti ga. Tko će onda, umjesto tog tijela, raditi na povijesti, koja se mora pripremiti već za jesen? Tko će uskladiti dokument s primjedbama iz javne rasprave, a trenutačno ima 24 komentara na članak, 23 opća komentara i jedna nadopuna teksta? Podsjetimo, Strategija obrazovanja kao krovni dokument bilo kakvih promjena jasno definira da na dokumentima rade stručne radne skupine.

Tri moguća scenarija

Njihov je zadatak, neovisno o svim problemima u reformi tijekom godina, uskladiti dokument s metodologijom i komentarima iz javne rasprave. Ovaj put zbog isteka mandata, 21. veljače, svoj posao neće moći obaviti do kraja. Tri su moguća scenarija – produljenje mandata trenutačnoj radnoj skupini kako bi dobila priliku da dovrši posao nakon još jedne javne rasprave, drugi je scenarij raspisivanje novog natječaja za izbor novih članova stručne radne skupine povijesti, a treći scenarij je dovršavanje kurikula iz pera stručnjaka koje će birati, baš kao u slučaju s hrvatskim jezikom, Ministarstvo obrazovanja a da javnost i ne zna imena i prezimena ljudi koji će raditi na dokumentima. Takav “izlet” s hrvatskim završio je ministričinom isprikom i najavom ankete koju planira provesti među svim profesorima koji bi sada trebali sastavljati popis lektire. Kojem će scenariju u kurikulu povijesti pribjeći ministrica Divjak?

– Svim skupinama koje su radile na obradi javne rasprave istekao je mandat, a o ostalim planovima pravodobno ćemo komunicirati s javnošću – rekli su u Ministarstvu.

Trenutačnu stručnu radnu skupinu za kurikul povijest čine: Jasenka Štimac, stručnjakinja za odgoj i obrazovanje u osnovnoj školi u predmetnoj nastavi, Vjera Brković, stručnjakinja za odgoj i obrazovanje u srednjoj školi, Gordan Ravančić, ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest, Marijana Marinović, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje, Valerija Turk-Presečki, koja je imenovana na prijedlog ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, i Krešimir Zadro, koji je u stručnu radnu skupinu imenovan na prijedlog Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Mandat toj skupini istječe u četvrtak 21. veljače.

>> Popis lektira

Komentara 27

KO
Kopreinitz
12:22 19.02.2019.

Neka Povijest bude ISTINA, istina o svim zlocinima ustasa ili Partizana i Tita , Diktature Komunista i njihovog jednoumlja, dsa mo ISTINOM mozemo do RAZUMA.

LJ
ljutko
11:56 19.02.2019.

Ne smije se dozvoliti da uđe "komunistička" povijest u uđbenike koja je lažirala povjest od 41 do 90

HD
HDZSDP
12:53 19.02.2019.

Oduvijek sam sanjao da nam reformu školskog sustava radi ultralijevi HNS. Nadam se da su angažirali koalicijskog kolegu Pupovca za kurikulum iz povijesti. Zahvaljujući ANDREJU PLENKOVIĆU i HDZ-u napokon smo na tragu bolje budućnosti. Tko fućka sadašnjost. HDZ-u treba vjerovati jer samo oni znaju što je za nas najbolje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije