Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGNOZA Prema prvim dugoročnim predviđanjima i dalje će biti toplo

Slijedi blaga zima bez snijega

07.11.2008.
u 20:20

Ako se može vjerovati prvim dugoročnim prognozama za ovu zimu, opet nas očekuje relativno toplo razdoblje, a i šanse za oborine, osobito snijeg, nisu velike.

Prema podacima američke Nacionalne središnjice za vrijeme, u sljedećem tromjesečju – prosincu, siječnju i veljači – temperature u Hrvatskoj bit će od pola stupnja do stupnja više od dugogodišnjeg prosjeka, a izgleda da će takve temperature biti u cijelom središnjem i sjevernom dijelu Europe. Za usporedbu, srednja temperatura za tri zimska mjeseca u Osijeku iznosi 0,5, u Splitu 7,6, u Rijeci 7, a u Zagrebu jedan stupanj Celzijev.

Američke prognoze gotovo se podudaraju s kartama britanskog Met Officea – njihove prva sezonska prognoza otkrila je da će područje Hrvatske biti u najmanju ruku prosječno hladno, no da postoji tendencija toplijeg vremena i temperatura viših od prosjeka. Dok je Met Office vrlo skeptičan u predviđanju količine i vrste oborina, objašnjavajući da se iz njihovih prognostički modela ne može jasno razaznati hoće li biti snijega i kiše, Amerikanci najavljuju da bi kod nas zima mogla biti suha. Utjeha skijašima: za alpska područja ipak najavljuju oborine tako da bi popularna skijališta u okolnim zemljama ipak mogla imati prirodni snijeg kojega se većina vjerojatno više i ne sjeća.

Takve prognoze više zapravo nikoga ne iznenađuju – i lanjska i preklanjska zima bile su toplije od prosjeka, a i sam “uvod” u hladnije doba ove godine obilježavaju relativno visoke temperature.

Naši meteorolozi kažu da će ovako toplo vrijeme, zaista neuobičajeno za studeni, potrajati još najmanje desetak dana. Veća promjena vremena i temperature najavljuje se za kraj studenoga i početak prosinca, no nisu isključeni prodori toplijeg zraka.

Kada je riječ o dugoročnim prognozama, valja biti oprezan jer je jedno od glavnih obilježja klimatskih promjena postalo hirovito vrijeme, odnosno nagle i neočekivane smjene iznadprosječno toplog i hladnog vremena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije