Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem u trafostanici

Vratila se struja u Slavoniju i Baranju, izvan sustava bilo 300.000 ljudi

trafostanica Ernestinovo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
14.05.2014.
u 09:48

Zbog nestanka električne energije u Slavoniji nisu radili semafori, u Osijeku su stali tramvaji i liftovi. Uzrok prestanka isporuke struje je kvar u trafostanici u Ernestinovu, tj. ispad mreže transformatora u 400-kilovoltnoj mreži

Cijela Slavonija i Baranja, gotovo 300.000 kupaca, zbog tehničkog je kvara ostalo bez struje danas oko 8.18 sati. Stali su tramvaji, liftovi, ugasili su se semafori.

- U redovitom, svakodnevnom ispitivanju sustava došlo je do ispada mreže transformatora. Riječ je o 400-kilovoltnoj mreži u trafostanici u Ernestinovu kod Osijeka. Izazvalo je to lančani ispad i na 110 te 120-kilovoltnoj mreži – pojasnila je Nada Kolega, glasnogovornica Hrvatskog operatora prijenosnog sustava.

Kvar je, dodaje, brzo otklonjen, ali je upravljanje sustavom osjetljivo pa je postupno vraćanje električne energije trajalo do 9.47 sati.

- Takve se tegobe mogu uvijek dogoditi, zbog udara munje ili naleta ptice. No, ovoga puta nije bio u pitanju nikakav vanjski uzrok. Problem je što se ispad dogodio na najjačem dalekovodu, koji je onda za sobom povukao i ostale – zaključila je glasnogovornica.

Komentara 14

DU
Deleted user
10:22 14.05.2014.

Hvala Bogu kratko je trajalo.............. odličan posao HEP-a

Avatar MarkoHR
MarkoHR
09:44 14.05.2014.

Za one koji neznaju - dovoljno je da u prostor rasklopnog postrojenja uđe vjeverica ili neka slična životinja, i počne se penjati na neki od uređaja pod visokim naponom (u TS Ernestinovo napon je 400 tisuća volti). Električni luk spržitžit će vjevericu, proradit će zaštita i cijela Slavonija ostat će bez struje. Iza toga slijedi ponovno ukopčanje, koje će potrajati određeno vrijeme.

AN
anonymous4cro
09:34 14.05.2014.

Napiši nešto protiv trenutne slučajne vlade i odmah stiže prijetnja sankcijama. Demokracija? Ne. Tiranija pod plaštom Partije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije