Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORENE GRANICE

Slavoncima granica zapriječila put do jeftinijih potrepština: Promet u BiH više nego prepolovljen

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
14.06.2021.
u 14:53

Stranci su u 2020. godini kupili ukupno robe u vrijednosti od oko 252,7 milijuna kuna, dok se godinu ranije ta brojka kretala na oko 520 milijuna kuna

Epidemiološke mjere zatvaranja granica prisilno je zaustavilo brojne Slavonce koji su rado odlazili u BiH po potrepštine koje se tamo mogu kupiti po znatno nižoj cijeni. 

Kako prenosi Glas Slavonije, promet je lani i više nego prepolovljen u odnosu na 2019. godinu. Iz Uprave za indirektno porezovanje u BiH napomenuli su kako se taj trend pada i ove godine nastavio. 

- I u ovoj je godini došlo do značajnog pada broja zahtjeva za povrat PDV-a od strane stranih državljana. Osnovni razlog i dalje je pandemija prouzročena koronavirusom, zbog čega je bilo otežano putovanje i prelazak državnih granica. Također, kao jedan od razloga svakako se može navesti i ograničenje koje je uvela susjedna Republika Hrvatska, a to je mogućnost da se u RH mogu unijeti samo dvije kutije cigareta, kazao je načelnik Odjela Ratko Kovačević. 

Naime, stranci su u 2020. godini kupili ukupno robe u vrijednosti od oko 252,7 milijuna kuna, dok se godinu ranije ta brojka kretala na oko 520 milijuna kuna. 

Osim kućnih potrepština, lijekova i goriva, Slavonci često preko granice odlaze i po pivo, cigarete i duhan što u BiH mogu nabaviti po znatno nižim cijenama. 

Što se pak tiče zahtjeva za povrat PDV-a na ukupnu vrijednost robe koju su iznijeli stranci izvan carinskog prostora BiH, većinom Hrvati, Srbi te Crnogorci, u prvih je pet mjeseci podneseno 44.099 zahtjeva, dok je u istom razdoblju ta brojka bila 75.482. 

VIDEO Mladi par Ana i Borna zaplesali su na vrhu tvrđave Fortice u Omišu: "Umjesto klasičnih razglednica, mi šaljemo plesne!"

Ključne riječi

Komentara 5

VA
valter56
15:49 14.06.2021.

Zato što u postotku ima najveću izdržavanu populaciju i birokraciju u EU...treba za njih zaradit, da nas kradu i smiju nam se u lice....

VL
_________
15:41 14.06.2021.

Zašto je Hrvatska, od svog samog osnutka, najskuplja država u odnosu na sve zemlje koje nas okružuju?

KP
Karlovacko pivo
15:40 14.06.2021.

U cijeloj EU vrijedi deset kutija cigareta samo u HR dvije nije za vjerovat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije