Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJEZNIČKI PROMET

Slavonci bijesni zbog odluke HŽ-a: 'Brža je vožnja biciklom nego vlak'

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
08.09.2020.
u 10:57

Odluka o smanjenju brzine na relaciji Osijek-Erdut razljutila je načelnika općine Erdut Jugoslava Vesića, koji kaže da se željeznički promet u ovom dijelu Hrvatske sustavno uništava.

Prema Nacrtu voznog reda 2020./2021. HŽ Infrastrukture od prosinca ove godine smanjit će se brzina vlaka na relaciji Osijek - Erdut, i to na samo 20 km/h. 

U Nacrtu, u čijem je posjedu Glas Slavonije, stoji da se zbog potpune dotrajalosti pružnog gornjeg ustroja i nemogućnosti održavanja za siguran promet postojećom brzinom, dopuštena brzina na dionici Dalj - Osijek, Donji grad smanjuje na 20 km/h za oba vozna smjera.

To znači da bi najavljena vožnja vlakom mogla biti sporija od vožnje bicikla. Naime, uredniku Glasa Slavonije Ivici Kormanu trebalo je na biciklu sat i pol da odveze rutu Osijek-Erdut. Kako je kazao,  bude li vlak vozio 20 km/h trebat će mu sat i pol, odnosno doći će 16 minuta kasnije nego što će do željezničkoga kolodvora doći osoba na biciklu. 

Odluka o smanjenju brzine na relaciji Osijek-Erdut razljutila je načelnika općine Erdut Jugoslava Vesića, koji kaže da se željeznički promet u ovom dijelu Hrvatske sustavno uništava.

- Naravno da sam ogorčen, kao i stanovnici na ovom području, jer nas HŽ šikanira. Takve se stvari rade sustavno, i to kao dugogodišnji načelnik mogu slobodno reći. Ovo je još jedna potvrda da nitko nije zainteresiran za ulaganje u željeznicu koja je svakako jeftinija od, primjerice, autobusa - kaže Vesić. 

Ističe kako je sufinanciranje učenika za željeznički prijevoz četiri puta jeftiniji nego za vožnju autobusom, te navodi kako je prije Općina mogla dati određene sugestije HŽ-u kad je riječ o dolasku i odlascima vlakova, no kad su vidjeli da ih nitko ništa ne pita odustali su. 

Kao dokaz za svoje tvrdnje navode da su ukinute linije zanimljive učenicima i studentima, dok će na postojećima voziti još sporije. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije