Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU
Povratak na članak

Slavoj Žižek: Naš se socijalizam sam urušio

Uoči predavanja protiv nostalgije za jugoslavenskim samoupravljačkim socijalizmom, jedan od najpoznatijih svjetskih filozofa ekskluzivno za Obzor govori o propasti Jugoslavije, smislu komunizma danas, nužnosti ulaska u EU.

Komentari 23

XA
Xaver
14:43 30.04.2010.

Genijalan čovjek!!!

VL
LI
lipljen13
11:25 25.07.2015.

Mozda, ili najvjerovatnije, nisam dovoljno pametan da skroz skuzim ovog filozofa, ali ja se vise slazem sa ovim dole komentarima citatelja nego s clankom. Neosporavam da je jako pametan i ucen covjek i nestavljam njegove kredencijale pod upitnik, ali mimi u ovom razgovoru djeluje bas kao "filozof" u smislu da sve kritikuje, i drustvene i politicke sisteme i prijedloge kako ih popraviti ili reformirati ili iznova formirati, a ne nudi nikakva svoja konkretna rijesenja i prijedloge i vecinom samo "filozofira". Slazem se da nijedan taj sistem nije bio i dan danas nije sjajan i idealan i svaki ima svoje probleme i nedostatke, pozitivne i negativne aspekte, ali sta sad nakon sto smo uspostavili kritiku i istorijske i trenutne razloge i cinjenice i probleme i nedostatke koji su apsolutno legitimni, sta onda? Kud i kamo? Ili on misli da legitimnih i efikasnih i pravih potencijalnih i eventualnih rijesenja i nema i da sve ide svojim putem zbog ljudske naravi i prirode i razlicitosti i pohlepe i raznih vjerskih ubjedjenja i razloga tog tipa, i da samo mozemo konstatovati i analizirati stvari nakon sto se dogode i trenutno kakve jesu, tj. filozofirati. Moj idealni sistem bi bio vrlo slican onom Skandinavskom, demokratska, ekoloski svjesna i eticka mijesavina kapitalizma i socijalizma koja malo vise naginje k socijalizmu s punim ljudskim i gradjanskim pravima i kvalitetnim i dostupnim zdravstom i obrazovanjem i strogom zastitom okolisa, i u kojoj na izborima uvijek ili skoro uvijek pobjedjuju eticki i posteni liberalni, ljevicarski socijal-demokrati starog Svedskog i Finskog kova, uvijek milom i nikad silom, posto velikoj vecini obicnog naroda takav sistem radja najvise plodova i najvise odgavara kad se uzmu u obzir i samointeres i opci interes. Kazem ja "idealni" sistem. Moj Hrvatsko-srpsko-bosanski nije vise bas najjaci tako da mi oprostite vrlo moguce gramaticke greske i pismenost, naravno ako iko ikad uopce ovo i procita.

VL
LI
lipljen13
12:15 25.07.2015.

Samo da dodam na svoj komentar, mislim da covjek previse potencira socijalno-ekomonske uzroke a negira ili ignorise i minimalizira istorijski i drustveno ukorijenjenu i cesto s koljena na koljeno naslijedjenu razlicitost, i mrznju i etnicku i vjersku netrpeljivost i iskljucivost, elementi i osobine koje su, iako ne jedinstvene globalno gledajuci, bile i ostale vrlo izrazene i koncentrisane na ovim prostorima medju bivsim Jugoslovenskim narodima, i to je, barem po meni, prvenstven razlog za brutalne i krvolocne ratove 90ih, pogotovo izmedju Srbije, Hrvatske, i Bosne i Hercegovine.

VL
CH
chemica
14:53 30.04.2010.

Sve je lijepo rekao. Komunizam nije valjao i zato je propao. Uz malu razliku. Slovenci su napredovali, mi nazadovali u odnosu na to \"mračno\" doba. Kao što vidimo i osjećamo na vlastitoj koži, uvijek može biti još mračnije.

VL
KU
kukuriku
14:58 30.04.2010.

Zízék ga zna -fulati cilu stranu svita,...a Emocije i ljubav-zaljubljenost je \"trauma\",.. jer usred Pre-velikoga rasta Droga medju mladima od Extazija-Cocaina-Craxa..i raznih sintetickih droga, Cóvik Izgubi-Dusú i Emocije !!...a to je Omasovljeno na Zapadu..., cák i u nizim razredima Osnovnih skola...

VL
DU
Deleted user
15:44 30.04.2010.

Svijet ionako ulazi u novi Komunizam, gdje nitko ništa neće posjedovati, nego će samo raditi da se vrate kredite i naravno pojedincima i vladam neće biti moguće vratiti kredite, pa će kuće ili cijele države posjedovati bogati pojedinci koji će opet te kuće ili države dati nekom drugom da ih otkupi a taj drugi će opet godinama plaćati kredit i na kraju će se opet zadužiti do grla i sve opet krenuti ispočetka, novi krediti novi kupac ili bolje reći dužnik.

VL
Avatar mliniški
mliniški
15:52 30.04.2010.

Kad neoliberalizam umre ići ću mu na sprovod pa makar u Tanzaniju, ali sa smrću tog zla neće se vratiti ljudske vrijednosti jer će kapital ostati kod prokletih tajkuna i oni će uspostaviti novi robovlasnički-kompjuterski sustav.

VL
DR
drugTitoforever
16:22 30.04.2010.

Ne vidim da igdje spominje nacionalizam (ustastvo) i katolicku crkvu kao glavne rusioce Jugoslavije na celu sa papom Tacherkom i Reaganom ... vec spominje Habermasa, hehe PLJUC!

VL
OB
-obrisani-
16:28 30.04.2010.

Unistene je radnicka samouprava i ne smije se to povezivati sa Komunistima, jer jedan od 10-15 radnika je bio clan Komunista. ZASTO ? Unistene su i sve druge drustvene organizacije koje u osnovi nisu imale nikakav politicki predznak. ZASTO ?

VL
JU
junije
17:01 30.04.2010.

današnje društveno uređenje, taj liberalni kapitalizam mora se urušiti. već se ruši zapravo jer nestaje povjerenje u njega, pogotovo nakon ovog kraha financijskog sustava zbog špekulanata. socijalizam je definitivno izlaz, ali ne ono čudeso koje se samo zvalo socijalizam ii koje je bilo ništa doli diktatura (naravno, ja pamtim predivnih stvari iz razdoblja juge, to zajedništvo, ideologija solidarnosti itd., ali previše je ružnog bilo zapleteno s tim). jednom će čovjek postati čovjek, a ne oruđe za zaradu novca kapitalistima, ali mi možda to nećemo doživjeti. naša djeca možda hoće. priznajem, osjećam se kao da mi posao siše život iz mene, sve više radim, stalno se spominju otkazi, plaća mi se smanjuje, cijene rastu, pitaju mene i ženu zašto nemamo djecu.... pa ne usudimo se, ne želimo imati dijete koje nećemo imati čime hraniti ako ostanemo bez posla. a sad da se vratim temi - po meni je žižek jedan od najvećih, ako ne i najveći živući filozof uz chomskog

VL
VI
Vinko37
18:05 30.04.2010.

Da nije bilo diktature nebi bilo ni Juge.Juga i demokracija nikako ne ide, jer tu nitko nema koristi. Prema tome novi, danasnji Yugonje su kupaci u bazenu bez vode.

VL
GB
gojko boric
17:26 30.04.2010.

Čižek je pametan, ali od prevelike pameti ne vidi stabla u šumi .Jugoslavija je morala propasti jer je u njoj bilo više raznih razlika nego zajedništva. Previše se energije trošilo na međusobna trvenja. Da je ona neko vrijeme mnogima izgledala jedino mogućom zasnivalo se na besplatnim zapadnim kreditima, silnom inflacijom koja je žderala zajmove i poluslobodama koje su je činile različitom od ostalih komunističkih zemalja . No to nije imalo budućnost. Jugoslavija se oslanjala na četiri stupa , a to su bili : Titova karizma, zajednička Kompartija, zajednička JNA i strah od političkih promjena . Tito je umro, Partija se razbucala, Armija srbizirala, a strah je nestao padom berlinskog zida i raspadom višenacionalnih država u Europi. Da u Hrvatskoj nije bilo rata za koji snosi krivnju isključivo Miloševićev režim i njegovi kvislinzi u Hrvatskoj, danas bi Hrvati živjeli vjerojatno samo nešto slabije nego Slovenci i davno bi bili u Europskoj Uniji. To zaboravljaju mnogi koji nasijedaju fantazijama jugonostalgičara, uglavnom onih koji su u SFRJ uživali u nezasluženim privilegijama ili \"krali Bogu dane\" . Vrijeme je da Hrvati postanu ozbiljni i rješavajuk svoje onkretne probleme bez obzira kad će ući u EU . Ne treba od Unije očekivati čuda . Ona se financijski iscrpljava, ( slučaj Grčke ) i nije previše voljna širiti se na jugoistok. Hrvatska ima sve uvjete za dobar život, ali treba zasukati rukave i raditi. No kako mi izgleda, mnogi radije piju kavice nego da rintaju . Bilo bi mi drago da se varam .

VL
BS
Britka sablja
19:14 30.04.2010.

Pa mislim ads naš vrli filozof određene procese ne razumije,a i nekee mu informacije manjkaju da bi mogao ovako ex cathedra docirati o nečemu što bi trebalo bolje poznavati: 1. SFRJ s nije raspala radi ekonomskih problema, naprotiv, njen raspad je započeo onda kad je zemlja već praktički izašla iz ekonomske krize. 2. Raspad SFRJ je uvelike plod nastojanja prvenstveno američkog vojno-industrijskog kompleksa koji ej bio paklenski uplašen da \"jugoslavenski eksperiment\" ne uspije. Cilj nije bio toliko uništiti SFRJ koliko je cilj bio uništiti dotad najnaprednijku inačicu direktne demokracije, inačicu koja je fiunkcionirala - samoupravni društveno-poltički sustav. 3. Raspad SFRJ je i plod programa i obuke pripadnika ekstremnih desnica, prvenstveno iz redova naroda SSSR-a, koji je provođen radi uništenja SSSR-a kroz rušenje višenacionalnih federacija. Taj program rodio je i raspad SFRJ, ali i neke neželjene pojave, recimo raspad ČSSR, kojeg nitko nije želio. Priče o propasti velikih poduzeća su priče za malu djecu, njegov primjer GORENJA upravo je poučna, jer GORENJE nikad nije bilo jače nego danas, KRKA, Željezarna Jesenice, REVOZ itd. Propala su poduzeća koja su propala radi raspada SFRJ. Jedan TAM npr. nikako nije mogao opstati bez proizvodnje za JNA. Zato slovenskqa Vlada nikad nije ni pokušavala spasiti TAM, pogotovo ne na način kako je spašavala GORENJE. Da je SFRJ ostala na okupu svih tih potresa ne bi bilo ili bi oni bili po svojem opsegu i intenzitetu znatno manji.. I na kraju Planeta će za sebe naći izlaz i u uvjetim globalnog zatopljenja ili prekomjernog zagađenja, ona je kroz milijarde godina uvijek nalazila izlaz za sebe - s ljudima ili bez njih. Ali ako ljudi žele osigurati svoj opstanak na Planeti, morat će uvesti samoupravljanje kao oblik direktne demokracije, jedini sustav koji je kadar suzbiti partikularne interese krupnog kapitala i staviti čovjeka u centar zanimanja. To nijedan sustav posredne demokracije ne može. U protivnom čovječanstvo se nestati u bespoštednim ratovima svih protiv svih.

VL
JU
junije
19:24 30.04.2010.

@vinko ma kakva sad jugoslavija? socijalizam ne znači natrag u jugu (to desničari vole zvati umjetnom državom, a ja sve čekam da mi netko pokaže \"prirodnu\" državu). socijalizam bi trebao jamčiti neku socijalnu sigurnost, barem djelomičnu državnu kontrolu protoka kapitala, ali i to da se pojedinac može na državu osloniti. a ova država, e pa ona ti samo pumpa iz mog (a i tvog) novčanika

VL
OB
-obrisani-
19:30 30.04.2010.

Sumnjam da če Slavoj Žižek biti skužen i shvaćen na zapadnom balkanu..Ipak je to prostor gdje su klanje, silovanje i obmana bliže umu i duši od filozofije...

VL
JU
jumae
19:43 30.04.2010.

Problem Hrvatske je da se povijesno na ovom prostoru izredalo puno previse raznih ideologija te se kod svake promjene etablirala nova kasta nesposobnih i samo-uzivajucih lidera koji nisu pridonjeli nista drustvenom poboljsanju. Uz to je gradjanstvo opcenito ne-educirano i samim time podobno manipulacijama. Jedinu nadu za Hrvatsku vidim kroz velike investicije u edukaciju nacije i uspostavljanja pravne drzave. Nazalost vladajucima ni jedno ni drugo ne pase jer bi se time ugrozio njihov privilegiran polozaj. Tako da nam ne ostaje niti jedna druga opcija nego EU od koje - ja se nadam - mozemo ocekivati barem poboljsanje pravnog sustava. Kad se drustvo i gospodarstvo moze poceti odvijati i graditi transparentno vjerujem da ce sve krenuti na bolje.

VL
ZA
zagabria1
22:03 30.04.2010.

za PraviJanez sve to što navodič \'blisko\' je i naprednim zapadnimzemljama, samo što to oni provode u rukavicama i na mnogo perfidniji način. A po pitanju Žižeka, čovjek je očito vrlo pametan. Neoliberalizam ne može dugo poživjeti jer stvara previšeše antagonizama. Mislim da je kvalitetno rješenje ipak blizu nekoj vrsti socijalizma: oni koji imaju poduzetničkog duha mogu raditi i privatno stvarati kapital, no moraju biti solidarni sa državom kroz dobrovoljna davanja toj državi, a koja će od toga financirati socijalnu pravdu za sve. Jer ako se država dobro uredi to može funkcionirati, većina ljudi nije lijena nego samo nije pretjerano ambiciozna - dajte mi da radim i dajte mi pristojnu plaći i to je sve što tražim. Mislimd a će svi slojevi društva morati usvojiti jednu dozu dobrovoljne moralnosti i solidarnosti. Nešto slično onome što radi Bill Gates koji dobrovoljno donira novac humanitarnim i znanstvenim udrugama. No za razliku od Žižka i mnogih, ja mislim da je Juga imala dobre šanse da izraste u društvo gdje će biti ugodno živjeti. Društvena komponenta, druženje, solidarnost, osjećaj zajedništva, sve su to karakteristike vrlo potrebne za sretno društvo - bitnije nego gomilanje bogatstva kakvo imamo danas. Prije toga moramo se riješiti primitivnog nacionalizma i osjećaja da je netko drugi kriv za naše nevolje

VL
OB
-obrisani-
23:22 30.04.2010.

Svi putevi kapitalizma vode u socijalizam. Na zapadu u velikim firmama razmatrana je opcija o davanju dijela fabrika radnicima na upravu.(npr. u Mercedesu). U drzavnim aparatima su prijedlozi i opcija da drzava otkupi velike posrnule firme (npr.Volvo). Firma u drustvenom,, drzavnom vlasnistvu ima jednako dobru perspektivu kao i npr. drzavne bolnice,rudnici, skole, zeljeznice...itd. Na Balkanu umjesto da se uspostavi konkurentan privatni kapitalisticki sistem doslo je do masovnog unistavanja drzave i svega sto je drzavno ,radnicko,drustveno. Fanatici (lopovi) vodjeni ideologijom da tako unistavaju Komunizam koji nikada nije ni postojao. SFRJ kao Socijalisticka FRJ.a nikada K frj. Sprovedena i pljacka i rasprodaja svega sto je drzavno. Ista je potpomognuta iz Vama drage Evrope jer i tamo vole ratnu dobit .

VL
AV
avileno
23:27 30.04.2010.

Britka sablja je na jednostavan nacin objasnio o cemu se radi.Ne razumijem cemu toliki minusi,zar u ovoj drzavi jos uvijek postoji toliki broj ljudi koji ne vide slona od muhe.Svaki danom sam sve vise razocaran nivoom svijesti i razumjevanja trenutne situacije.Nevjerovatno!

VL
AN
antetoni
03:10 01.05.2010.

jedno me cudi... kako nitko ne vidi vezu izmedu raspada socijalistickog sistema u Jugoslaviji a i same Jugoslavije sa raspadom sistema u cijeloj istocnoj Europi a i Cehoslovake i SSSr-a... Pa nisu svi imali Titu. Ne mislim da je Tito bio bas tako svemoguc kako ga se nekada predstavlja

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.