Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snaže mjere sigurnosti

Slab odaziv na afganistanskim izborima

Afganistan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.09.2019.
u 11:28

Snaže mjere sigurnosti omogućile su da na dan održavanja izbora, u subotu, bude relativno mirno, ali slab odaziv i pritužbe na sustav glasovanja osnažuju strahove budući da bi nejasan rezultat mogao gurnuti tu ratom razrušenu zemlju u daljnji kaos

Na afganistanske predsjedničke izbore izašlo je, po neslužbenim procjenama, nešto više od dva milijuna ljudi ili oko 20 posto registriranih birača, izjavio je u nedjelju dužnosnik izbornik povjerenstva učvrstivši bojazan da bi slab odaziv mogao naštetiti izborima.

Iznesena brojka označava veliki pad u usporedbi s otprilike 7 milijuna birača koji su glasovali na zadnjim predsjedničkim izborima 2014.

Snaže mjere sigurnosti omogućile su da na dan održavanja izbora, u subotu, bude relativno mirno, ali slab odaziv i pritužbe na sustav glasovanja osnažuju strahove budući da bi nejasan rezultat mogao gurnuti tu ratom razrušenu zemlju u daljnji kaos.

Usprkos talibanskim prijetnjama napadima Afganistanci su izašli su na izbore koji se smatraju velikim testom za sposobnost vlade, koja uživa potporu Zapada, da zaštiti demokraciju.

Međutim, od 9,67 milijuna registriranih birača, glasovao je samo otprilike jedan od pet, rekao je dužnosnik izbornog povjerenstva koji je želio ostati anoniman budući da povjerenstvo nema dopuštenje za iznošenje podataka o odazivu.

Prijašnje izbore pokvarile su optužbe o prijevari, deseci mrtvih i navodi da izborno povjerenstvo nije bilo neovisno. Sjećanje na to lebdjelo je nad subotnjim izborima.

Pogoršanje situacije i talibanske prijetnje građanima da ne izlaze na izbore odvratila su mnoge birače od glasovanja.

Talibanski borci napali su nekoliko birališta diljem zemlje kako bi pokušali omesti održavanje izbora, ali su snažne mjere sigurnosti spriječile nasilje velikih razmjera.

Preliminarni rezultati ne očekuju se prije 19. listopada, a konačni će biti poznati tek u studenome. Ako nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, održat će se drugi krug u koji će ući dva vodeća kandidata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije