Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trump protiv svih

Skuplji će postati simboli američkog sna, ali i rajčica, sok od naranče...

03.03.2018.
u 10:56

Američki predsjednik uvođenjem carina na čelik i aluminij najavio trgovinski rat svijetu.

Samo jednom izjavom američki predsjednik Donald Trump prouzročio je vjerojatno najveću gospodarsku krizu u svome dosadašnjem mandatu. Čim je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima metalurških kompanija, najavio da će uvesti carine na uvoz aluminija i čelika, indeksi na burzama diljem svijeta strmoglavo su počeli padati.

– Uvodimo carinu od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija – ustvrdio je Trump, a indeks Dow Jones počeo je padati, baš kao i indeksi na burzama u Tokiju, Frankfurtu, Parizu i Hong Kongu.

Skuplje pivo, automobili...

Najava uvođenja carina, sasvim izvjesno, početak je trgovinskog rata koji će uzburkati tržišta diljem svijeta. Ne treba sumnjati da će druge zemlje odgovoriti protumjerama, uvođenjem carina na uvoz američkih proizvoda.

1/7

Europska komisija već je najavila kako će, u slučaju da SAD počne mijenjati trgovinska pravila i do sada postojeće carinske stope, uvesti carine na cijeli niz američkih proizvoda, uključujući i “simbole američkog načina života” poput motocikala Harley-Davidson ili burbona Jack Daniels.

“Kada zemlja (SAD) gubi mnoge milijarde dolara u trgovini s praktički svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri te ih je lako dobiti”, objavio je Trump jučer na svom Twitteru.

“Na primjer, kad gubite 100 milijarda s nekom zemljom a ona se pravi pametna, nemojte trgovati više s njom - mnogo dobivamo. To je bar lako!”, stoji u Trumpovoj poruci.

Sjedinjene Američke Države godišnje troše oko 100 milijuna tona čelika, a oko 30 posto dolazi iz uvoza, mahom iz Kanade, Južne Koreje, Brazila, Rusije i Kine. Kad je riječ o aluminiju, uvozi se 90 posto godišnje potrošnje i nema sumnje da će ovaj trgovinski rat sve strane skupo koštati. Američkim potrošačima neminovno će poskupjeti automobili, pivo i sokovi u aluminijskim konzervama, građevinarstvo će doživjeti udarac, cijeli niz proizvoda koji imaju bilo kakav doticaj s metalurgijom znatno će poskupjeti. S druge strane, nakon odgovora drugih zemalja, neminovno će poskupjeti američki proizvodi koji se prodaju u inozemstvu.

Teško predvidiva šteta

Teško je u ovome trenutku predvidjeti razinu štete koja se pokretanjem trgovinskog rata između SAD-a i ostatka svijeta sprema, no već sada procjene američkog Instituta za pivo govore kako bi samo u ugostiteljstvu, zbog neminovnog povećanja cijena pića, bez posla na području SAD-a moglo ostati oko 20 tisuća zaposlenika u sektoru ugostiteljstva i prehrane. Slična je situacija i u ostalim dijelovima svijeta na koje će se ovaj trgovinski rat odraziti.

U ovome trenutku samo je pitanje kako će se druge zemlje osvetiti i na koje će proizvode uvesti carine. Pogotovo Kina, kažu ekonomski analitičari.

U cijeloj situaciji posebno su zabrinuti američki poljoprivrednici budući da je SAD jedan od vodećih proizvođača soje, a njihov je najveći kupac Kina, zemlja posebno pogođena novim carinama na čelik i aluminij.

Trgovinski rat može izmaknuti kontroli, baš kao i onaj iz 1930., u vrijeme velike depresije.

Izvjesno je da će se i EU i Kina, ali i ostale zemlje pri uvođenju protumjera usredotočiti ne samo na specifične proizvode, već i na specifične kompanije koje su blisko povezane s Trumpom i njegovim političkim krugom. Prvi na cilju svakako su motocikli Harley-Davidson, ne samo zato što predstavljaju simbol američkog načina života već i zato što je sjedište ove tvrtke u Wisconsinu, izbornoj bazi predsjednika kongresa Paula Ryana, bliskog Trumpova suradnika. Razmišlja se o uvođenju viših carina na proizvode s juga SAD-a gdje se nalazi veliki broj Trumpovih birača, prvenstveno na poljoprivredne proizvode poput soka od naranče, koji generira velike izvozne prihode, te povrća poput rajčica ili žitarica. Na udaru protumjera bit će gotovo svi američki simboli poput Jack Danielsa. Multinacionalne kompanije poput Coca-Cole neće se dirati.

Komentara 20

Avatar mofo
mofo
11:20 03.03.2018.

Zamisli, predsjednik koji se bori za svoju državu i svoju proizvodnju, protiv minusa u trgovinskoj razmjeni sa drugim zemljama i nezaposlenosti.. strašno, treba ga u novine!

ST
stefj
11:52 03.03.2018.

Ne znam što su se sad odjednom raspisali o tom, pa i EU i Kina iRusija imaju carine. Evo EU više ne zna kako do novaca za birokraciju pa se od početka slijedeće godine uvode carine i na pakete vrijednosti ispod 20 USD čime će još dodatno zaštititi "domaće" preprodavače.... Socijala i izmišljena radna mjesta koštaju jako puno, a EU je toga prepuna, te time pokušava održavati standard. Amerika toga nema, niti Trump pokušava povećati zaposlenost izmišljavanjem pravila koja će onda stvoriti kastu novih inspektora i konzultanata...

KA
KaraMarko
12:51 03.03.2018.

Europi nije jasno da zaostaje za svima u svacemu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije