Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMET Od petka u primjeni novi cjenik za vožnju zagorskom autocestom

Skuplja cestarina od Zagreba do Maclja

21.01.2009.
u 17:19

Od petka vožnja autocestom Zagreb - Macelj u prosjeku će biti skuplja otprilike pet posto. Tako će vožnja za prvu skupinu vozila od Zaprešića do Mokrica umjesto 10 stajati 11 kuna, do Svetog Križa Začretja i dalje će ostati 18 kuna, do Krapine umjesto 20 kuna cestarina će biti 21 kunu, do Đurmanca umjesto 26 bit će 27 kuna, a do Trakošćana umjesto 39 bit će 42 kune.

Zagorcima skuplje za kunu
Za drugu kategoriju vozila od Zaprešića do Trakošćana cijena će umjesto 59 biti 62 kuna, za treću kategoriju umjesto 91 kune bit će 96 kuna, a za četvrtu kategoriju umjesto 178 kuna bit će 187 kuna. Zagorcima poskupljuju i međudionice, i to i do 33 posto. Tako će cestarina za prvu kategoriju od Mokrica do Svetog Križa Začretja umjesto dosadašnje tri kune bit četiri kune, do Krapine umjesto 4 bit će pet kuna, a do Đurmanca umjesto 16, 17 kuna.

Dionica od Svetog Križa Začretja do Krapine i dalje ostaje jednu kunu, a do Đurmanca umjesto osam stajat će devet kuna. Od Krapine do Đurmanca i dalje će se voziti za šest kuna. Član uprave Dioničkog društva autoceste Zagreb - Macelj Aleksandar Čaklović rekao je da se autocesta na koju oni imaju koncesiju od 28 godina financira samo naplatom cestarine te je cestarina poskupjela da bi na kraju godine poslovali pozitivno, što je navedeno i u njihovoj studiji isplativosti.

Uz inflaciju, povećani su i materijalni troškovi, a negativno na njihovo poslovanje utječe i gospodarska kriza, a posebno uvođenje slovenske vinjete. Zbog svega toga lani je autocestom prošlo 6,577.000 vozila, što je desetak posto manje nego u 2007. godini, a tijekom srpnja i kolovoza promet im je opao i do 15 posto.

Jeftinije smart karticom
No, uz poskupljenje za kupnju AZM smart kartice za prvu i drugu skupinu umjesto dosadašneg popusta od 10 posto odobravaju 15-postotni popust, a za treću i četvrtu skupinu vozila dosad popusta nije bilo, a odsad će iznositi 10 posto. Najmanja uplata za popust za prvu i drugu skupinu vozila je 200 kuna, a za treću i četvrtu kategoriju 4000 kuna, a najmanja nadoplata je 50 kuna. Kartica je prenosiva i na druge vozače i vozila i nema vremenskog ograničenja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije