Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRET OTPORA:

'Skupimo se svi kao srdele protiv populista Salvinija'

Matteo Salvini
Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.11.2019.
u 09:25

Pitanje migranata, na kojemu je inzistirao i profitirao Salvini, nova je vlada gurnula u drugi plan

Neočekivano velik odziv bio je na jednostavni poziv koji su uputile četiri mlade fakultetski obrazovane osobe na nestranačko okupljanje na glavnom bolonjskom trgu (Piazza Maggiore) u četvrtak 14. studenoga i na glavnom trgu u Modeni (Piazza Mazzini) 18. studenoga navečer. U Bologni bilo je oko 15.000 ljudi, a u Modeni, na manjem trgu i na kiši, okupilo ih se više od sedam tisuća. Svi bez zastava i stranačkih obilježja. Okupili su se protestirajući protiv čelnika Lige Mattea Salvinija i njegove desničarske politike.

Razočarani u sve stranke

Pokret je nazvan Sardine (Srdele) jer su organizatori okupljanja Mattia Santori, Andrea Garreffa, Giulia Trappoloni i Roberto Morotti pozivali da “nas bude tako puno da izgledamo kao sardine u konzervi”. U talijanskoj regiji Emiliji-Romagni održat će se izbori za lokalne vlasti 26. siječnja 2020. i veliku priliku za pobjedu ima Salvinijev pokret. Regija je oduvijek bila “crvena”, odnosno njome su vladali komunisti, a sada demokrati (nasljednici KP-a).

Zašto je u Bologni sazvano okupljanje upravo na 14. studenoga? Zato što je taj dan Salvini u dvorani Paladozza organizirao skup, kao i u Modeni 18. studenoga. Okupljanje građana na trgovima bio je odgovor na Salvinijeve mitinge, a posebno na njegov poziv da treba “osloboditi” regiju, “kao što je pao Berlinski zid”.

Foto: Luigi Mistrulli/IPA/PIXSELL

Mattia Santori (32), diplomirana ekonomistica i pravnica, Andrea Garreffa (30), diplomirani komunikolog, Giulia Trappoloni (30), fizioterapeutkinja, i Roberto Morotti (31), inženjer, pozvali su preko Facebooka na “prvi riblji (ittico) flash mob u povijesti”. Grupa se na društvenoj mreži nazvala “6000 srdela protiv Salvinija”. Bilo ih je mnogo više.

U Modeni su ponovili poziv, a sljedeće okupljanje bit će 30. studenoga u Firenci. Istina, u pokrajini Toskani se ne bira, ali začetnik ideje o nestranačkom okupljanju Sartori kaže da su “srdele posljednja brana pred populizmom”. Četvero mladih odlučilo je nešto pokrenuti i to im je i uspjelo. Očito su nezadovoljni i djelovanjem stranaka koje se suprotstavljaju Salviniju. Jer, te stranke, po njihovim riječima, samo pomažu populizmu. Dakako da je prerano govoriti o nekom pokretu “Srdela”, ali je znakovito da se mladi, a i mnogi drugi građani, ne smatraju zastupljeni tradicionalnim strankama i političarima.

Kada bi se u Emiliji-Romagni glasovalo samo o kandidatima, zasigurno bi pobijedio dosadašnji guverner, član Demokratske stranke (PD) Stefano Bonaccini, zbog toga što je dobro vladao regijom u odnosu na kandidatkinju Lige senatoricu Luciju Borgonzoni. No Salvini želi regionalne izbore pretvoriti u nacionalni referendum protiv žuto-crvene vlade (Demokratska stranka iz koje je izišao njezin bivši čelnik i bivši premijer Matteo Renzi, ali je sa svojom novom strankom ostao u vladi i Pokret 5 zvijezda) pozivom da se glasuje za Ligu jer će to značiti da birači žele i pad vlade s premijerom Giuseppeom Conteom.

Prosvjedi se šire

Pitanje izbjeglica u Italiji malo se stišalo prije svega jer vlada svaki slučaj posebno ocjenjuje i provodi. Nema onih proglasa Salvinija o zaustavljanju migranata i zatvaranju luka. Glede zakona se nije ništa promijenilo, već je samo izmijenjen način prikazivanja istog pitanja u javnosti.

Da je Salvinijevo optuživanje nevladinih organizacija za dovođenje migranata u Italiju bilo pretjerivanje potvrđuje i upravo objavljeno istraživanje istražitelja Mattea Ville iz Međunarodne ustanove za istraživanja i Eugenia Cusumana sa sveučilišta Leida u Nizozemskoj. Analizirali su dolaske izbjeglica od siječnja 2014. do listopada 2018. i iznijeli kako na izbjeglički val nisu utjecali brodovi-spasitelji nevladinih organizacija, već je on znatno smanjen nakon sporazuma 2017. između talijanske i libijske vlade o sprečavanju krijumčarenja ljudi.

Jučer je objavljeno da je tužiteljstvo u Agrigentu na Siciliji pokrenulo postupak protiv Salvinija s optužbom za otmice osoba i nepružanje pomoći time što nije dopustio plovilu nevladine organizacije Open Arms sa 164 migranta da 20 dana uđe u neku talijansku luku. Neki oboljeli migranti na plovilu bili su prebačeni s broda na kopno helikopterima talijanskih snaga sigurnosti, a na kraju su sudska tijela dopustila brodu ulazak u talijansku luku. Salvini je samo klicao kako ne dopušta dolazak migranata, a na koncu su oni ipak ušli. Sada sud u Palermu ima 15 dana da odluči hoće li se nastaviti s optužnicom protiv Salvinija.

Pokret Sardine sinoć je organizirao skup u Reggio Emiliji, 24. studenoga organizira ga u Riminiju, 25. studenoga u Parmi te 30. studenoga u Firenci.

Komentara 4

OO
oo8787
10:57 20.11.2019.

Puna podrška Salviniju!

OO
oo8787
10:58 20.11.2019.

Ovi prosvjednici su produžena ruka njihove lijevo-liberalne vlade.

DU
Deleted user
09:50 20.11.2019.

retardirani liberali uništit ćemo sami sebe ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije