Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učitelji jasni:

'Za onoga tko nas ometa u obavljanju posla tražimo tri godine zatvora'

Skup "Za sigurne škole"
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/12
15.12.2018.
u 18:01

Profesor Dragičević: Mnoge naše škole su bojišnice u kojima devijantni učenici provode strategiju borbe

“Napad na učitelja=napad na policajca”, “Učitelj nije boksačka vreća”, “Ako moja mama nije zaštićena, kako da zaštiti tebe”, “Danas na nas kredom, sutra na vas nožem”, samo su neki od transparenata koje je nosilo nekoliko tisuća nastavnika i profesora koji su danas prosvjednom povorkom od Hrvatskog narodnog kazališta krenuli prema glavnom zagrebačkom trgu kako bi odaslali jasnu poruku: traže sigurne škole.

Povod je i više nego jasan – slučaj u kojem je čakovečki srednjoškolski profesor Franjo Dragičević doslovce izgubio živce i obračunao se s učenicima te na kraju završio s opomenom. Upravo je događaj s profesorom Dragičevićem potaknuo lavinu reakcija brojnih nastavnika, profesora i učitelja koji su s javnosti odlučili podijeliti svoja neugodna iskustva, kako s učenicima u učionicama tako i s ravnateljima škola, ali i s roditeljima, koji nerijetko prelaze pravila ponašanja u školama. Stoga i današnji prosvjed, koji su organizirali članovi učiteljske grupe “Nastavnici organizirano”, “Školska zbornica” i članovi sindikata Preporod, ima jasno postavljena tri zahtjeva – priznavanje autoriteta nastavnika, dobivanje statusa službenih osoba i konačno usvajanje pravilnika o pedagoškim mjerama koji će uključivati ovlasti djelatnicima u neposrednom nastavnom procesu za trenutačno udaljavanje svih koji ometaju nastavu.

Skup "Za sigurne škole"
1/17

– Činjenica je da naše škole nisu sigurne. Mnoge su bojišnice u kojima devijantni učenici provode strategiju borbe. Nastavnici su mete. Rijetko koja zemlja je lijepa kao Hrvatska i ona zaslužuje bolje. Pozivam nadležne da riješe taj problem u dva mjeseca jer želimo raditi u sigurnoj školi. Zašto smo taj problem gurali pod tepih 20 godina – poručio je nastavnicima profesor Dragičević.

Iako im je odaslala podršku, ministrica obrazovanja Blaženka Dvijak nije se priključila prosvjednicima.

– Pozdravljam i podupirem ukazivanje na važnost rješavanja problema nasilja u školama i društvu. Međutim, važno je da budemo oprezni u porukama koje šaljemo. Moramo zapamtiti da nikada nasilje nije iskorijenilo nasilje, već istraživanja dokazuju da u prevenciji nasilja ključnu ulogu imaju edukacija i odgovornost roditelja i same škole, ali i uključivanje svih drugih relevantnih ustanova i dionika. Danas sam sazvala pripremni sastanak za izradu novog akcijskog plana prevencije nasilja u školama, koji će obuhvatiti promjenu pravnog okvira, pripremu edukacije i sustav podrške za učitelje, učenike i roditelje – poručila je prosvjednicima ministrica Divjak. Profesorica Gordana Korač Gluha istaknula je da su zakoni loši i neučinkoviti.

– Kada se radi o nasilju, tražimo da se izjednačimo s radnicima u zdravstvu. Tražimo trogodišnju kaznu za osobu koja je učitelja spriječila u obavljanju posla – kazala je Korač Gluha.

Pogledajte i video Učiteljica prisilno šišala učenike

Komentara 43

BL
bljak007
15:16 15.12.2018.

Djeca bez roditeljskog odgoja to čine, a takvih je sve više. Zato i roditelje kažnjavati. Nekada je odlazsk pedagogu ili psihologu, a nedaj bože i ravnatelju škole bila sramota za učenika i roditelje. Nedao bog u školi počiniti nešto, dobio bi duplu porciju kod kuće od roditelja, i hvala bogu stvorili čovjeka, stvorili dragovoljca, muškarca i oca. A ova balavadia danas, naprave djete, nebrinu se o njemu, brak im traje kraće od samog hodanja s djevojkom.

PA
Pajkoslava2
14:41 15.12.2018.

puna podrška!!!!!

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
15:32 15.12.2018.

Treba vratiti popravne domove, to je bilo jako učinkovito

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije