Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUP U ILOKU

Turizam je dobar razlog za ostanak na selu

Gari Cappelli
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
11.10.2017.
u 17:21

Podržat ćemo razvoj ruralnog turizma marketinškom digitalnom kampanjom, novom web stranicom te podrškom manifestacijama na ruralnom prostoru, obećava direktor HTZ-a, koji priželjkuje da udjel ruralnog turizma u ukupnom turističkom prometu s dva naraste na četiri posto

Čak 92 posto Hrvatske ruralni su prostori, a ruralni turizam istovremeno čini svega dva posto ukupnog turističkog prometa. Kako se približiti zemljama u kojima se taj udio penje na deset, pa i 20 posto, razgovaralo se u Iloku na Okrugom stolu „Quo vadis ruralni turizam - Zašto je bolje ostati“, koji je okupio više 150 predstavnika ministarstava, lokalnih i područnih samouprava, institucija, turističkih zajednica, vlasnika hotela, turističkih seljačkih gospodarstava, OPG-ova...

Odazvala se i sama turistička vrhuška; ministar turizma Gari Cappelli, te direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić...

- Seljačka domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva žila su kucavica ruralnog turizma. Upravo zato podržavamo razvoj brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge. Kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva smo samo u ovoj i prethodnoj godini izdvojili 7,1 milijun kuna za sufinanciranje 192 projekata s ciljem obnove, proširenja i uređenja ovih objekata - ističe ministar. Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda HTZ-a smatra da sinergija privatnog i javnog partnerstva osnovni preduvjet razvoja ruralnog turizma.

- Hrvatska turistička zajednica promovirat će i podržati razvoj ruralnog turizma ciljanom marketinškom digitalnom kampanjom, novom web stranicom koja će objediniti ponudu ruralnog turizma te podrškom kvalitetnih priča i manifestacija na ruralnom prostoru. Osobno bih bio vrlo zadovoljan ako bi se onih dva posto udjela ruralnog turizma ukupnom turističkom prometu, uskoro podiglo na četiri posto. - kaže Staničić.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica, koja je uz HF Eko Etno Grupu inicijator i organizator ovog skupa, ističe da je ruralni prostor Hrvatske prepun toplih i emotivnih priča koje vrijedi doživjeti.  

- Događaji poput ovog okruglog stola trebali bi pomoći u promociji ruralnog prostora te potaknuti stanovnike na realizaciju kreativnih ideja, koje će obogatiti turističku ponudu i generirati zapošljavanje i razvoj gospodarstva - smatra D. Katica, Svi panelisti su se složili da turizam u ruralnim krajevima može biti razlog za ostanak, ali i za povratak iseljenih, što su potvrdili i neki investitori-povratnici iz inozemstva. Skup u Iloku je, inače, svojevrstan uvod u Kongres ruralnog turizma koji će se u svibnju iduće godine održati u Supetru na Braču.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije