Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vitalni franjevac

Skulpture dida Nikole krase crkve i ustanove na čak pet kontinenata

kipovi
11.08.2010.
u 16:41

Brođanin Nikola Barišić i u svom devetom desetljeću uspješno se bavi izradom drvenih križeva i kipova svetaca koje rado daruje, a njegovi radovi nalaze se diljem nekoliko kontinenata.

Iako mu je već 81 godina, samouki umjetnik Nikola Barišić iz Slavonskog Broda još se uspješno bavi izradom drvenih križeva i kipova svetaca. Djela tog velikog entuzijasta i pripadnika franjevačkog svjetovnog reda časne su sestre odnijele na sve strane svijeta, od Perua i Kanade do Afrike, Australije i Švicarske. Krase brojne crkve u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a rado ih daruje i prijateljima te raznim ustanovama, pojedincima i crkvama. Vjernici i namjernici koji prolaze pokraj milenijskog križa ispred župne crkve sv. Nikole Tavelića na Jelasu svakodnevno se dive kiparskom umijeću ove nadasve zanimljive osobe. – U Brod sam se doselio 1973. iz rodne Lupljanice u Bosanskoj Posavini. Kada sam 1980. otišao u mirovinu, poželio sam se kao i svi drugi ljudi malo provoditi i zabavljati. No, ubrzo sam shvatio da to nije za mene. Jedno sam vrijeme pomagao svojemu franjevačkom redu u izgradnji kuća za siromašne, no kada je došla zima, nisam znao što bih. Stavio sam tada pred sebe jedan panj i počeo izrađivati svoj prvi križ koji mi i danas stoji u dnevnom boravku – prisjeća se Nikola svojih početaka. Ni sam ne zna koliko je križeva i kipova dosad napravio, no siguran je da se radi o velikoj brojci. Među njegovim su djelima kipovi svetoga Ante, Josipa, Gospe, Nikole Tavelića, Leopolda Mandića, kardinala Alojzija Stepinca. Zdravlje ga dobro služi, a jedino mu se oči ponekad umore, pa onda privremeno ostavi zahtjevnije detalje i prihvati se nekog drugog panja. Svoja djela na prodaje već daruje, a radit će, kaže, dok god bude mogao i dok mu pričinjava zadovoljstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije