Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transatlantski trgovinski sporazum

Škrlec: 'Nedopustivo je da usvajamo sporazum stvoren temeljem upitnih analiza'

Davor Škrlec
Foto: Anto Magzan/Pixsell
05.09.2014.
u 15:57

Trgovinska razmjena i ekonomska suradnja između SAD-a i EU već su znatno liberalizirane i deregulirane, kaže Škrlec

ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu, Davor Škrlec, sudjelovao je jučer na radnom doručku s veleposlanikom SAD-a pri Europskoj uniji, Anthonyem L. Gardnerom.

S obzirom na dinamiku u međunarodnim odnosima suradnja SAD-a i Europske unije nikada nije bila intenzivnija. Veleposlanik je naglasio kako se percepcija Unije u SAD-u u potpunosti izmijenila. "Unija je sada strateški partner SAD-a kojeg bi voljeli vidjeti ujedinjenog u budućnosti!" - kaže veleposlanik Gardner.

 - Unatoč uspješnoj suradnji na mnogim područjima u vanjskoj politici zastupnika Škrleca zabrinjava stav veleposlanika Gardnera i američke administracije prema procesu pregovaranja o Transatlanskom trgovinskom sporazumu (TTIP-u). Veleposlanik ne prepoznaje važnost transparentnosti i otvorenosti procesa prema građankama i građanima Europske unije, ali i SAD-a. Nedopustivo je da usvajamo Sporazum koji je stvoren na temelju pozadinskih pregovora i upitnih analiza.

Trgovinska razmjena i ekonomska suradnja između SAD-a i EU već su znatno liberalizirane i deregulirane. Nedemokratičnost i zatvorenost pregovora ne može se opravdati rastom BDP-a od 1% do 2027. godine. Nerealne su projekcije o višim stopama zapošljavanja i gospodarskom rastu zbog usvajanja Sporazuma. Alternativne analize pokazuju kako je i ova procjena rasta neutemeljena u realnim podacima. Standardizacija kao jedan od argumenata u korist Sporazuma koje je iznio veleposlanik potpuno je nejasna s obzirom da svaka savezna država SAD-a ima različite standarde u svojim regulativama.

 - Zabrinut sam zbog neinformiranosti i nezainteresiranosti građana Hrvatske za ovu veliku prijetnju sigurnosti naše hrane i osobnih podataka građana. Očekujem kako će hrvatska Vlada osuditi ovaj stil pregovaranja te ustrajati na transparentnosti procesa. Potrebno je reagirati što prije, kaže Škrlec.

>> Stier hiperaktivan, a Škrlec se ne želi javljati za riječ

Komentara 1

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
20:09 05.09.2014.

Zastupnik Opaxa je doručkovao? Sigurno neke sjemenke i integralne kiflice. Zaista značajna vijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije