Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedno otkriće

Skrivali se na dnu: Pronašli 350 zlatnih novčića vrijednih 30 milijuna kuna

zlatni novčići, florida, zlatnici
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.08.2015.
u 09:22

Novčići su to sa 11 španjolskih galija koje su potonule za vrijeme uragana u Atlantskom oceanu, a na putu iz Kube za Španjolsku

Španjolski zlatni novčići vrijedni čak 4,5 milijuna dolara (oko 30 milijuna kuna) pronađeni su u Atlantskom oceanu na obali Floride. 350 novčića ležalo je na dnu oceana 300 godina, a sada su ih pronašli lovci na blago.

Novčići su to s 11 španjolskih galija koje su potonule za vrijeme uragana u Atlantskom oceanu, a na putu iz Kube za Španjolsku.

Traženje blaga poznata je aktivnost na Floridi, a ovo je drugo veliko otkriće u posljednjih nekoliko mjeseci. U lipnju je, naime, pronađeno 50 kovanica u vrijednosti od milijun dolara.

– Izgledali su kao da su jučer potonuli u vodu, a ne davne 1715. godine – rekao je William Bartlett (51), jedan od ronioca koji je izvukao novčiće iz oceana.

Među kovanicama nalazi se i devet iznimno rijetkih primjera, poznate kao kraljevskih osam escuda, koje su se prevozile kralju Španjolske.

>> Tko ga je zakopao? U dvorištu pronašli blago vrijedno 55 milijuna kuna!

Komentara 2

Avatar dmitarX
dmitarX
10:32 20.08.2015.

To je bilo zlato..22-24 karata. Ne ovo današnje, legura svega i svačega.. %)

Avatar salaso
salaso
12:54 20.08.2015.

Možda su ih potopili Englezi.Legalizirani gusari od engleskog kralja iz tih godina.Ljubomora na španjolsko bogatstvo.Dan danas su takvi.Što ne mogu imat....unište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije