Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potraga za antonijom

Skrenut vodotok Krke, a isušuje se i jezero uz most na Brljanu

paravinja, potraga (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/12
02.07.2011.
u 10:50

Na teren se krenulo već oko 4 sata ujutro, ranije nego ikada, što upućuje na moguće nove bitne pronalaske ili rezultate vještačenja o kojima se zasad ne obavještava javnost, odnonso predstavnici medija.

Šesti dan potrage za nestalom djevojkom Antonijom Bilić doveo je traagče i na područja koja do sada nisu bila pretraživana. Pretraga, koja je trajala od 4 ujutro do oko 19 sati, danas se proširila i na nove lokacije u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, opet na putanji kamiona kojega je u vrijeme nestanka navodno vozio osumnjičeni Dragan Paravinja.

Tragatelji su se poslužili i jednom neobičnom metodom: uz pomoć vatrogasaca pokušavaju isušiti tri jezera na području Brljana, te u tom dijelu skrenuti tok rijeke Krke. Neke od tragača se moglo čuti i kako međusobno razgovaraju o tome kako bi vodu iz jezera mogli cisternama prebaciti na obližnje požarište, odnosno na požar u Kistanjama kod željezničke stanice koji je buknuo oko podneva.

- Isušuje se jezero neposredno uz most na Brljanu. Na tome rade vatrogasci iz JVP Šibenik uz nadzor stručnjaka iz Nacionalnog parka Krka. Policija danas ne izjavljuje ništa za javnost jer dosad nema rezultata potrage o kojima bi se moglo izvjestiti - kazala nam je oko 14.40 sati Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko-kninske.

- Nije isključeno da je Paravinja navodio na krivi trag. Moguće je da ne želi otkriti pravo mjesto jer bi istražitelji ondje mogli pronaći još nešto što ne želi da se zna - rekao je za 24sata odvjetnik Živko Bojić koji je po službenoj dužnosti dodijeljen Paravinji tijekom ispitivanja. A prema neslužbenim informacijama tahograf iz kamiona koji je Paravinja vozio pokazuje da je stajao na gotovo svim jezerima na trasi od Drniša prema Ogulinu čime je, sumnjaju istražitelji, možda pokušao zamesti tragove.

- I danas se nastavlja intenzivna potraga za nestalom maloljetnom Antoniom Bilić. Danas će se vršiti pretraga jezera Brljan na Krki, područje Ervenika,Obrovca , područje uz cestu Obrovac - Gračac, te Postinje na splitskom području. U pretrazi sudjeluje preko 150 osoba. Sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH,specijalne, interventne, kriminalističke i temeljne policije kao i pripadnici GSS-a s 15 potražnih pasa. S pretragom terena se počelo u 4 sata - istakli su ujutro u PU šibensko-kninskoj.

Kako javljaju mediji u potrazi će sudjelovati i 100-tinjak pripadnika braniteljske udruge Zavjet.

No, današnja potraga je po još nečemu drukčija nego proteklih dana: po prvi put su iz policijskog stožera koji upravlja potragom izvijestili kako danas neće javnost, odnosno predstavnike medija, izvještavati o tijeku akcije i njezinim možebitnim rezultatima. Neće biti ni kontroliranog obilaska, snimanja i fotografiranja koje bi bilo priređeno nekih dvadesetak minuta uz budnu pratnju policijskih službenika. Što je razlog takvoj današnjoj tajnovitosti policije: mogući preokret u potrazi, neočekivani nalazi o kojima nije izviješteno, eventualni rezultat vještačenja komada donjeg rublja koji je na Brljanu pronađen prije dva dana ili pak nešto četvrto, zasad nije jasno.

Podsjetimo, za danas je najavljen i dolazak većeg broja pripadnika HGSS-a, te posebice speleo-ronioca koji će pretraživati podvodne špilje, tzv. džepove ispod vode, rukavce i druge teže pristupačne dijelove ispod toka rijeke Krke i tamošnjih jezera. No, to se danas nije dogodilo: u policiji su odlučili da danas ipak ne angažiraju specijalizirane HGSS-ove ronioce.

- Ne znam zbog čega je donešena takva odluka. Naši su ronioci trenutačno na jednom izvoru u Lici, ali u svakom trenutku mogu biti pozvani i angažirani u potrazi. Inače, danas u potrazi sudjeluje oko 210 ljudi, od kojih je 80 pripadnika HGSS-a - kazao je na Brljanu Vinko Priznić, pročelnik HGSS-a.

Doista, spašavatelji u crvenim uniformama su jutros pristigli na desetak lokacija, a došli su iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a priključile su im se i kolege iz Mostara. S njima je, dakako, i 15 pasa tragača od kojih se očekuje velika pomoć, unatoč uvjetima koji četveronožnim spasiteljima nisu išli na ruku, odnosno 'na njušku'.

- Naši su psi obučeni za potrage za živim i mrtvim osobama, u šumama, na otvorenim prostorima, posvuda... Ipak, ovo je prvi put da ih koristimo za pretrage na površini vode: stavimo ih na čamac i onda oni pokušavaju detektirati mirise. No, za to im je potrebna mirna površina bez vjetra. No danas puše jaka bura, pa to malo otežava njihov rad - opisuje Christian Nikolić iz karlovačke ispostave HGSS-a načine na koji potražni psi obavljaju svoje odgovorne i korisne zadaće.

Kazalo se ponešto i o uspjesima hrvatskih potražnih pasa i njihovih voditelja koje, kako je rečeno, zbog toga zovu i u druge zemlje u regiji, primjerice u Crnu Goru, BiH, Makedoniju i drugdje. Nedavno je riješen i jedan slučaj serijskog ubojice u jednoj balkanskoj zemlji i to uz pomoć HGSS-ove Andreje Pintar i pretražnog psa Jode.

- U jednoj godini imamo i 140 potraga koje su u glavnini uspješne. Na žalost, nekada umjesto žive naiđemo na mrtve osobe- No to uglavnom ne dospijeva u medije jer nije tako spektakularno kao ova potraga - napominje C. Nikolić.

U Oklaju, mjestu najbližem središnjoj lokaciji pretrage, jutros mještani žučljivo razgovaraju o tome kako još nema rezultata tako opsežne pretrage, otvoreno sumnjaju u izjave D. Paravinje, žestoko kritiziraju 'onoga tko mu je dao hrvatsku putovnicu', a čude se i tome gdje su rezultati pretrage bespilotnim letjelicama i drugim sredstvima, koji su im se učinili kao 'velika predstava za javnost'.

Ipak, kao dobri poznavatelji kraja u kojem se traži nestalu djevojku, posebice područja oko rijeke Krke, svi odreda upozoravaju kako će zbog zamršenog terena u kojem se traga za navodno ubijenom djevojkom biti potrebna i sreća, a ne samo velika upornost i požrtvovnost tragača.

Komentara 165

KA
kampanel
11:02 02.07.2011.

Svaka čast zavjetovcima! Dok velika većina od ostalih 926 braniteljskih kladioničarsko kafanskih udruga dokazuje da se borila za mirovinu a ne domovinu, generali Lukić,Glasnović i ekipa ponovno idu ponosno i zajedno!

MO
mozel
11:06 02.07.2011.

Ako je Paravanji stajao na svakom jezeru da bi zametnuo trag istrage i potrage za nestalom A.Bilic sto znaci da je Paravinja profesionalni ubica sto nije iskljuceno da je ubica i nestale 17 godisnje slovenke i one cesinje a ko zna mozda i vise u svome ubilackom vremenu.

OB
-obrisani-
11:05 02.07.2011.

Zašto se taj Paravinja več unapred usuđuje ? Moguče je da je stajao kod svakog jezera jer je Hrvatska tako lijepa zemlja da si zaželiš pogledati i osjetiti svaki njen kutak ljepote..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije