Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvjerstvo

Škorpioni snimali smaknuće šestorice

03.02.2015., Osijek - Na Zupanijskom sudu pocelo sudjenje Miloradu Momicu za ratni zlocin u selu Berku 1991.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
09.03.2015.
u 09:00

Na Županijskom sudu u Osijeku počinje suđenje M. Momiću

Ubojstvo šestorice zarobljenika iz Srebrenice zloglasni su Škorpioni odlučili snimati, korak po korak. Nesretni muškarci ležali su okrenuti glavom prema tlu, s rukama vezanima na leđima.

– Nema baterija u kameri – shvatio je snimatelj Slobodan Stojković. Poslali su kolegu u bazu po rezervne baterije. Žrtve su za to vrijeme nepomično ležale i čekale. Kada se vratio, krenuli su do mjesta gdje ih je trebalo likvidirati.

– Ubili su ih tako da su im pucali s leđa u potiljak. Nikada nije završilo samo jednim pucnjem, sve su još "ovjeravali". Pucali su u njih pojedinačnom paljbom – ispričao je Goran Stoparić, bivši pripadnik Škorpiona, deset godina poslije na sudu u Beogradu. Tijela su im spalili. Dino Salihović imao je 16, a Safet Fejzić i Azmir Alispahić 17 godina. Najstarija žrtva imala je 36 godina. Snimka zločina i danas se može vidjeti na internetu. Za to zvjerstvo iz srpnja 1995. u Trnovu pokraj Sarajeva počinje suđenje Miloradu Momiću (50) (na slici) na Županijskom sudu u Osijeku. Gonila ga je prvo Srbija, kao i nekolicinu njegovih kolega, a Momićev je slučaj potom preuzela Hrvatska. Francuska ga je izručila našem pravosuđu u ožujku 2011., ali zbog ratnog zločina u Berku pokraj Vukovara. Prema optužnici, Momić je s Perom Petraševićem, Aleksandrom Medićem, Branislavom Medićem i Slobodanom Davidovićem te nekolicinom nepoznatih osoba likvidirao šestoricu Bošnjaka zarobljenih u tzv. zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica" Naredio je to, tereti se, zapovjednik Škorpiona Slobodan Medić. Uhićenike su odvodili u blizinu borbenog položaja i ondje strijeljali kako bi lažno prikazali da su poginuli na bojišnici. Zarobljenici su autobusom tog jutra stigli u bazu Škorpiona. Bili su "jadni, krvavi, prljavi, pretučeni".

– Vozači su rekli zapovjedniku Mediću da je veliki tata, misleći na Mladića, poručio da se u Srebrenici pretjeralo, da se zarobljenike razvlači putem da ne bi bili ubijeni na istom mjestu. I da je to njihov dio kolača – izjavio je Stoparić na sudu. Kamionom su, navodi optužba, šestoricu prevezli do spaljena vikend-naselja u Godinskim Barama. Istjerali su ih van i naredili im da legnu. Odveli su ih 150 metara dalje, ubili i potom zapalili. 

>> 'Slomili su mi rebra, a progutao sam zube koje su mi izbili' 

>> Milorad Momić: Nisam odvodio Hrvate u logor u Berku

Komentara 48

Avatar R & I
R & I
09:19 09.03.2015.

Smrtna presuda.

DU
Deleted user
10:01 09.03.2015.

Na ovu gamad je I metak steta potrositi. Uopce ne znam kao bi ih se rijesio.

DU
Deleted user
10:03 09.03.2015.

Ima li Documenta ikakva saznanja u vezi ovoga slučaja, ako nema, sada imaju priliku saznati, jer što nije bilo u vijestima nije se ni dogodilo, makar smo svi sve vidjeli, čuli, preživjeli, tko je imao sreću, oni nas uvjeravaju kakoako smo zapravo zbunjeni i buncamo posli spavanja, odnosno da smo majmuni. Narod hrvatski ih milosrdno nagrađuje otimajući dici iz usta i hraneći laž, laž! Komunističku laž!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije