Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA POZIV R. TOMAŠIĆ

Škoro u EP-u: Moramo zaustaviti migracijski kaos

24.10.2019.
u 21:07

Iz Škorina stožera za Večernjak kažu da je Škoro održao bilateralne sastanke sa šefovima nacionalnih delegacija unutar ECR grupe i supredsjednikom grupacije Ryszardom Legutkom iz Poljske

Potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro ovog je tjedna na poziv hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić posjetio Europski parlament u Strasbourgu i održao govor zastupnicima iz ECR grupacije o budućnosti Hrvatske i Europske unije. U uvodnom dijelu, održanome na engleskom jeziku, Škoro je istaknuo da cijeni rad ECR grupacije i njihovo zalaganje za Europu suverenih nacija, slobodne trgovine i kršćanskih vrijednosti.

- Radeći na zajedničkim ciljevima i interesima, istovremeno moramo sačuvati identitet svake europske nacije, ma koliko mala ona bila. Trebali bismo doista postati, kako službeni slogan EU-a kaže, „ujedinjeni u raznolikosti“. Nažalost, forsiranjem više Europe i sve bliže Unije kojom se upravlja iz Bruxellesa, postali smo čista suprotnost tome – razjedinjeni u jednoličnosti, rekao je Škoro.

Potencijalni kandidat za predsjednika RH potom je konstatirao da hrvatski jezik i nakon šest godina članstva u Uniji još uvijek nije u potpunosti primijenjen u radu EU institucija i zaključio da se Hrvatsku tretira kao drugorazrednu članicu. Ostatak govora izrekao je na hrvatskom jeziku.

Govoreći o problemu migracija, Škoro je rekao:

- Između nas opet se podižu barijere i razvlače bodljikave žice. Ne zato što smo se mi promijenili ili zato što više ne vjerujemo jedni drugima, nego zato što su se okolnosti promijenile. Oni koji sebe smatraju europskom elitom donijeli su odluku za sve nas i uveli nas u migracijski kaos koji stvara sve veću nesigurnost.

Potom je okupljenim eurozastupnicima opisao svoje iskustvo putovanja u Hrvatsku Kostajnicu kod koje je njegov kombi zaustavljen i detaljno pregledan od hrvatske policije. 

- Toliko nesigurnosti vlada u Europi zato što smo loše odgovorili na bliskoistočnu krizu i svjetske migracijske trendove općenito. Dozvolili smo da se rijeke ljude u nehumanim uvjetima slijevaju prema Europi bez prave strategije što s njima kad stignu na naše granice. Dozvolili smo cvjetanje organiziranog kriminala kojemu su ti ljudi roba. Dozvolili smo da među nama ponovno niknu barijere zato što svatko, što je sasvim prirodno, u kataklizmičkim uvjetima gleda svoje interese. Ova migracijska kriza nije samo iscrpila kapacitete našeg sigurnosnog sustava, nego je i opako poljuljala međusobno povjerenje koje je potrebno da bismo mogli funkcionirati kao cjelina, poručio je Škoro.

Istaknuo je da je kao glazbenik iznimno zainteresiran za kreativne industrije u kojima, po Škorinu mišljenju, „leži neviđeni potencijal“. 

- U kreativnosti nije važno jesi li mali ili veliki pa u tom području i manje države poput Hrvatske mogu tražiti put prema prosperitetu i lakše uhvatiti korak s razvijenijim članicama. Ali da bi kreativnost i talent došli do izražaja, nužno je stvoriti društvene i tržišne okolnosti koje će ih nagrađivati, rekao je Škoro pred 100-injak okupljenih u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Kao vinar istaknuo je da je vinski biznis u Hrvatskoj potpuno neisplativ i osvrnuo se na Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a.

- Saznao sam da kod planiranja novog Višegodišnjeg financijskog okvira postoji tendencija smanjenja izdvajanja za poljoprivredu. Budući da i sam dolazim iz ruralnog dijela Hrvatske koji se zove Slavonija, moram vam reći da hrvatski seljak iznimno loše živi. Više je razloga za to, ali smanjenje izravnih plaćanja situaciju bi dodatno otežalo. Hrvatska je posljednja ušla u EU i nije se stigla u potpunosti prilagoditi novom velikom tržištu kojemu je pristupila. Benefiti koji su drugima bili dostupni desetljećima, nama su na raspolaganju tek nekoliko godina. Zato mislim da se uštede u europskom proračunu ne bi trebale ostvarivati preko naših leđa, pogotovo preko leđa naših seljaka, objasio je Škoro.

Na kraju je istaknuo da mu je supruga Amerikanka i da poštuje partnerstvo Europe i SAD-a, ali će kao šef države prvenstveno raditi na tome da se u tom partnerstvu jače čuje hrvatski i europski glas.

- Trudit ću se da u odnosima s našim najvažnijim partnerom u svakom trenutku budemo subjekt, a ne objekt. Puno nas toga spaja, imamo mnoštvo zajedničkih interesa, i da bismo ih ostvarili, moramo biti istinski partneri, zaključio je Škoro.

Iz Škorina stožera za Večernjak kažu da je ostatak vremena Škoro proveo na bilateralnim sastancima sa šefovima nacionalnih delegacija unutar ECR grupe i supredsjednikom grupacije Ryszardom Legutkom iz Poljske. Naglašavaju da će se Škoro kao nezavisni kandidat za predsjednika rado odazvati pozivu i drugih hrvatskih europarlamentaraca.

Komentara 45

MA
markofilipocic
22:26 24.10.2019.

Tako je Škoro!!

FJ
fjdanm
09:53 25.10.2019.

Bravooo Škoro, ti si naša nada. Drugih smo se nagledali i naslušali i ne možemo očekivati ništa dobro.

JA
jackiechan3
23:13 24.10.2019.

Skoro najbolje razumije migrante, on je emigrirao 1991. u Pittsburgh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije