Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMA ZA LOKALNE IZBORE

Škoro osniva Političku akademiju, doznajemo što će se na njoj učiti

Zagreb: Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro održao u Saboru konferenciju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
17.09.2020.
u 06:39

Domovinski pokret vodit će politiku, kaže Vrkljan, u kojoj će se naći i starčevićanci, radićevci i tuđmanovci

Večernju je školu završio, a sad pokreće - političku. Hoće li jedan od profesora u njoj također biti Željko Pervan, iako na listi Miroslava Škore nije uspio ući u Sabor, tek ostaje vidjeti, ali u Domovinskom pokretu kažu kako će njihova Politička akademija okupiti "najeminentnije političare-svjedoke vremena, ekonomiste, povjesničare, demografe, kao i odabrane predavače iz dijaspore".

Obavijestite ljude!

Predsjednik Političke akademije Domovinskog pokreta Miroslava Škore, kako joj je puni naziv, bit će Milan Vrkljan, koji je ujedno i predsjednik Škorina Kluba zastupnika u parlamentu, a odluku o pokretanju škole stranka je donijela, naravno, na sjednici Predsjedništva.

VIDEO: Maske su opet problem u Saboru! Reiner: "Stavite masku i ne dirajte lice." Hasanbegović: "Imam alergijske probleme na neke ljude."

- Puno puta u posljednjih šest mjeseci na sastancima s našim pristalicama ili članovima otvaralo se pitanje koji svjetonazor, koju ideologiju, koje politike planira provoditi Domovinski pokret kao parlamentarna stranka. Meni je od prvog kontakta s Miroslavom Škorom postalo jasno da moramo biti pokret u punom značenju te riječi, sa široko zastupljenim svim svjetonazorskim razmišljanjima i politikama, od konzervativne, demokršćanske, liberalne do hrvatske svjetonazorske lijevo-socijalne politike - objasnio je Milan Vrkljan kako će Domovinski pokret "kroz snažno domoljublje, istinski nacionalizam i socijalnu osjetljivost" voditi politiku u kojoj će se "naći i starčevićanci, radićevci i tuđmanovci". 

- Temeljem te politike, svi građani Hrvatske, bez obzira na svjetonazor, vjeru, političko opredjeljenje ili socijalno mjesto u društvu, moraju Hrvatsku osjećati kao svoju domovinu - govori Vrkljan i dodaje da je upravo Politička akademija prvi, možda i najvažniji, korak u tom smjeru.

- Dvije stranke, HDZ i SDP, u posljednjih 30 godina u više su navrata prevarile svoje birače upravo u svjetonazorskim pitanjima. Posebno je HDZ bježao od svakog svjetonazorskog izjašnjavanja, a znamo da bez ideologije nema politike. Bez politike nema političke vlasti - kaže Vrkljan, dodajući da HDZ nije okupila ideologija, vjera i uvjerenje nego interes, dok će se Politička akademija fokusirati upravo na oblik i sadržaj stranke te na politike.

Što se samog programa tiče, u Domovinskom pokretu kažu da će ga imati spremnog za nekoliko tjedana, a predavači će biti iz različitih društvenih sfera, od političke i povijesne do demografske i ekonomske. Već sad, međutim, upućen je poziv predsjednicima ogranaka stranke da s članstvom razgovaraju o otvaranju Političke akademije kako bi se na vrijeme prijavili za pohađanje jer edukacija je prije svega zamišljena za one koji se dosad nisu bavili politikom. Neće ih se ondje, međutim, kažu u Domovinskom pokretu, učiti kako se političar postaje, iako će se raditi i na političkoj pismenosti, već predstaviti razni konteksti unutar kojih bi Pokret trebao djelovati.

Sama Politička akademija bit će i svojevrsna priprema za lokalne izbore u svibnju sljedeće godine, a u Škorinoj su se stranci pohvalili kako su dosad skupili već više od deset tisuća članova. Osnovali su potkraj kolovoza i prvi ogranak Pokreta, u Kaštelima, a prošli vikend niknulo je osam novih gradskih i općinskih organizacija, u Garešnici, Kutjevu, Dugoj Resi, Slunju, Novskoj, Josipdolu, Ozlju i Draganiću. A kako je Miroslav Škoro još prije najavio, za lokalne izbore neće ujedinjavati desnicu, kao što je to radio za ovogodišnje parlamentarne izbore, već će birači ispred njegova imena moći zaokružiti isključivo Domovinski pokret. 

Ogranci u svim regijama

Pitali smo u stranci i tko će biti neki od prvih predavača Akademije te kad se mogu očekivati prva predavanja.

- Zasad s imenima još ne bismo izlazili javno jer su to još uvijek ideje i želje. Vidjet ćemo - kažu nam u Domovinskom pokretu, ističući da će i o datumima gostovanja stručnjaka njihovi članovi biti na vrijeme obaviješteni. Što se, pak, samih ogranaka tiče, ističu da je prvi u Kaštelima te osam osnovanih prošli vikend tek početak.

- Bit će ih diljem Hrvatske, naravno, odnosno u svim regijama - kažu nam, a mi pitamo je li i Zagreb, kao glavni grad, jedan od onih gradova u kojima će se osnovati gradska organizacija. Naravno, kažu, podsjećajući na činjenicu da će i Domovinski pokret dati svog kandidata za gradonačelnika metropole. Hoće li to možda biti sam Miroslav Škoro, još ne žele otkriti.

- Sve će se znati na vrijeme, ali kandidat će sigurno biti jak, odnosno moći će se nositi s onima koje ponude HDZ i SDP, ali i ostale stranke - kažu u Domovinskom pokretu, u kojem su trenutačno fokusirani na rad u Saboru.

Jučer im se u klupe vratio i Hrvoje Zekanović, koji je prebolio koronavirus, a opet su tema bile maske, koje su u parlamentu obvezne. Zekanović je tvrdio da mu maska ne treba jer je virus prebolio, a i Zlatko Hasanbegović je svoju neko vrijeme nosio na bradi. Kad ga je potpredsjednik Sabora Željko Reiner zamolio da masku vrati, Hasanbegović mu je rekao da ima "stanovite alergijske probleme na neke ljude i pojave".

 

Komentara 81

IM
Inmerps mod aZ
09:18 17.09.2020.

Skoro je u pravu. Narod koji 30 godina glasa za lopove i treba doskolovati u politickom smislu

GL
Glavica
09:15 17.09.2020.

Bravo Skoro samo pazi da ti se ne uvucu u stranku srboslavci i lopovi i hrvatski izdajnici

BA
ball
07:31 17.09.2020.

Pametno samo morate pazit da vam se ne uvucu lopovi i praziti unutra stranke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije