Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDSS-ov Boris Milošević:

'Škorinu poruku shvaćamo kao prijetnju'

Plakati SNV-a
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
06.12.2019.
u 12:44

Milošević je rekao kako su plakati na ćirilici s predizbornim porukama predsjedničkih kandidata zapravo dio njihove kampanje kojom žele promovirati ćirilicu te kako njome ne žele ni promovirati ni napadati nekog od tih kandidata.

SDSS-ov Boris Milošević, inače i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, pojasnio je danas kako su plakati na ćirilici s predizbornim porukama predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore postavljeni širom Hrvatske zapravo dio njihove kampanje kojom žele promovirati ćirilicu te kako njome ne žele ni promovirati ni napadati nekog od tih kandidata.

– Mi smo kampanju pokrenuli negdje krajem listopada, tada smo tiskali statut Grada Vukovara na ćirilici, imali smo presicu kojom smo najavili kampanju, i u toj najavi rekli smo da kampanjom želimo promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru, promovirati toleranciju i ravnopravnost svih hrvatskih građana. Tada smo rekli da ćemo kampanju prilagođavati aktualnim društveno političkim događanjima kako bi ona bila aktualna. Tako su svi koraci i išli u tom smjeru, a kako je predsjednička kampanja sad najaktualniji društveni događaj u Hrvatskoj, odlučili smo taj način promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru, dakle ovom kampanjom ne želimo nikoga podržati, ni jednog kandidata, niti smo ovom kampanjom usmjereni protiv ijednog kandidata – pojasnio je Boris Milošević.

Nije želio komentirati kritike Miroslava Škore da ova kampanja Milorada Pupovca pod nazivom "Da se bolje razumijemo" ne bi ni bila potrebna da Pupovac nije etnobiznismen koji se financira javnim novcem.

– Ne bih izravno komentirao gospodina Škoru ni bilo koji izborni stožer upravo kako se ne bi tako upletali u kampanju davajući bilo kojem kandidatu dodatnu municiju da komentira i komunicira, nama je kao krovnoj organizaciji Srba u Hrvatskoj u programu da štitimo prava nacionalnih manjina. RH je 1997. ratificirala Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i tada je dala izjavu u Strasbourgu izrijekom da će štititi, promovirati i poticati srpski jezik i ćirilično pismo, pa bismo se mi mogli zapitati što je RH dosad napravila, je li imala kampanju da promovira ćirilicu, jer objektivno mi imamo problem provedbe zakona o manjinskom jeziku i pismu u RH u pojedinim sredinama, ne samo u Vukovaru. Mi imamo taj problem, želimo skinuti stigmu s ćirilice i ne želimo da ćirilica bude samo simbol destrukcije – kazao je Milošević koji je tek kratko dodao kako kao prijetnju shvaća izjavu iz Škorina stožera kako će nakon njegove pobjede "SNV bolje shvatiti svoju ulogu u društvu".

Na opasku kako kritizira državu da ne čini dovoljno, a dio je vladajuće većine, Milošević kaže kako ovu kampanju nisu komunicirali s Vladom, već su se samostalno odlučili na nju u sklopu svog programa.

– Sa svim vladama bilo je problema, ni s jednom nije išlo glatko, uvijek su to bili mali koraci naprijed i mi se nadamo da će i nakon završetka ove kampanje to biti korak naprijed, pogotovo u javnosti. Pitam, pogotovo sad kad nas napadaju oko ove kampanje, bi li mediji tražili izjavu, bi li to uopće popratili da je to napravila talijanska unija ili savez Čeha, mislim da to nitko ne bi ni primijetio, ali ovo su nažalost svi primijetili – zaključio je Milošević.

Video: Plakati SNV-a sa sloganima predsjedničkih kandidata na ćirilici

Komentara 63

Avatar Matija22
Matija22
12:57 06.12.2019.

pupavac je u adzovoj vlasti to su zajedno smislili da škoro ne pobjedi

KA
kalimera
13:55 06.12.2019.

Čirilica se nikada u Hrvatskoj ne smije promovirati kao drugo službeno pismo.To je pismo manjine i nema što tražiti u Hrvatskoj javnosti.Proglasiti ga kao stranim pismo .Neka u Austriji probaju nametnuti čirilicu kao službeno pismo pa buš videl odgovor.Lijepo je Jack Klein rekao srbima da neka prihvate Hrvatsku kao svoju državu ili neka se isele.

FI
fiberglas
12:55 06.12.2019.

Gdje su lokacije na kojima su zatrpani poklani i pobijeni Hrvati i ostali nesrbi, a koji se vode kao nestali u Domovinskom ratu? Njih nisu poklali ni pobili marsovci, vec pripadnici manjinskog naroda ciji si ti predstavnik Milosevicu. Neka poruke, pa makar i na cirilici, o mjestima gdje su jos neotkrivene masovne grobnice, osvanu na jumbo plakatima, ispod zatrazite oprost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije