Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo kako se odijevaju današnji učenici i kako na to gledaju nastavnici

Školska moda: Goli trbuh nije poželjan

hrv_moda_tx_1.jpg
import
17.12.2007.
u 18:24

Baš me briga što je hladno. I dalje ću nositi kratke majice unatoč tome što mi profesori stalno prigovaraju. Imam pravo sama odlučiti što ću nositi – stav je buduće frizerke Tee, učenice zagrebačke Obrtničke škole za osobne usluge.

A za pokazivanje golog pupka ne smeta joj ni temperatura koja je ovih dana došla do ništice.
Jer, to je, kaže, moderno, a curama njezinih godina, a riječ je o 16-godišnjakinjama, zdravlje nije ni približno važno koliko izgled.

Isto tvrdi i Lea, učenica XI. gimnazije u Zagrebu, kojoj je goli trbuh u školskim klupama omiljeni “outfit” još od osmog razreda.

Sve za modu
– Zbog svog sam odijevanja jednom već zaradila upalu mjehura. Danas sam zbog toga ipak malo pametnija. Sada nosim body, ali od kratke jakne ne odustajem. Čak i kad je vani jako hladno – uporna je Lea.

Da današnje srednjoškolke modu uistinu stavljaju ispred svoga zdravlja potvrdili su i liječnici školske medicine koji su se ovih dana, za cijepljenja po srednjim školama, uistinu nagledali “golotinje”.

– Kratke majice ispod kojih se ne nosi potkošulja, hlače spuštena struka i tange nova su moda. Leđa su tim djevojkama non-stop gola, što izaziva pothlađivanje organizma. I iako toga nisu svjesne, posljedice takvog odijevanja mogu biti poprilično bolne zarade li upalu mjehura, jajnika, bubrega... – upozorava Jadranka Holjevac, liječnica školske medicine u Domu zdravlja u zagrebačkoj Dubravi.

Taj bi se problem, vjeruju ravnatelji, mogao barem djelomično riješiti kad bi im zakon dopuštao da donesu pravilnik u kojemu bi izričito stajalo u čemu učenici mogu doći u školu, a u čemu ne. Jer činjenica je da nijedna škola u Hrvatskoj nema precizirano u svom kućnom redu u kojim se odjevnim predmetima učenici ne smiju pojaviti u razredu.

U svim tim pravilnicima za sada stoji samo to da učenici na satu moraju biti primjereno odjeveni. No što je to primjereno?

– Sve ono što može ometati đake i profesore u normalnom radu. Dakle, trebalo bi izbjegavati kratke majice, duboke dekoltee, mini suknje... – smatra Ante Gulin, ravnatelj XVI. zagrebačke gimnazije. On smatra da bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) trebalo što prije donijeti zakonski akt koji bi školama omogućio donošenje pravilnika o odijevanju.

Pravila i za profesore
A on bi vrijedio ne samo za učenike nego i za profesore, među kojima, dodaje Gulin, također ima “preležernih”.
– No treba napomenuti da većina učenika ipak dolazi pristojno odjevena. Probleme stvaraju samo rijetki – kaže Gulin. A takvih je, dodaje, uvijek bilo i bit će. Potvrdili su to i učenici zagrebačke XV. gimnazije, gdje unatoč pravilu da se u školu ne smije dolaziti gola trbuha, koje prvog dana nastave čuju od svojih razrednika, ima onih koji ga se baš i ne pridržavaju.

– Znam neke cure koje u školu svaki dan dolaze doslovce polugole. Imaju mini suknje koje ništa ne pokrivaju, cipele s vrlo visokom potpeticom, tonu šminke na sebi... Jednostavno, izgledaju kao da idu u disko, a ne na nastavu. A to nije u redu – smatra Matea, maturantica XV. gimnazije.

Njezino je mišljenje da tim učenicima očito nedostaje kućnog odgoja jer svi bi, kaže, morali znati kako se smije, a kako ne smije dolaziti odjeven u školu. A pristojnima za to, dodaje, i ne trebaju pisana pravila.


Problem je i u obući

Osim zbog hlača niska struka, kratkih majica i nenošenja potkošulja zdravstvene probleme učenici mogu imati i zbog loše obuće. A, na žalost, upravo su u modi čizmice s potpeticom i tenisice s tankim potplatom koje bi se zapravo trebale nositi za suha vremena, a ne u njima hodati po snijegu.


Nestašne medicinarke moraju pokriti pupak

Učenice Medicinske škole ne mogu u razred ući razgolićenih leđa ni trbuha. Ako dođu u takvoj odjeći, kakvu mlade djevojke vole nositi osobito ljeti – no neke pupak rado pokazuju i zimi – moraju preko minimalnih majica odjenuti čedniju, narančastu majicu, koja pokriva golotinju, kazala nam je službenica u toj srednjoj školi. Napori da službenu informaciju dobijemo od ravnatelja dr. Radovana Šoljage ostali su bez uspjeha. Iako je bio u školi, nije se javio na nekoliko poruka koje smo mu ostavili. Učenici riječke Osnovne škole “Grivica” već godinama nose vrlo lijepe odore – djevojčice karirane suknje i tamnoplave kaputiće, a dečki tamna odijela. Ali to je privatna škola, a u takvim je to ustanovama normalna stvar. No, Rijeka će vjerojatno biti prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se odore nositi i u jednoj državnoj školi – Osnovnoj školi “Vežica. Projekt se pripremao cijelu prošlu, a vjerojatno će zaživjeti u drugom polugodištu ove školske godine. Lani je nekoliko učenica nacrtalo svoj prijedlog, ali škola je ipak pozvala poznatog riječkog modnog kreatore Zorana Mrvoša, koji će pomoći da školska odjeća bude praktična, lijepa i moderna. Kreativna radionica počet će raditi tijekom zimskih školskih praznika, a do proljetnih će učenice i učenici već nositi ono što zajednički budu “iskemijali”. (nk)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije