Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemaju pravo na potpore

Škole za strane jezike traže da se i njima omogući nastava uživo u učinicama

Učenici na putu do škole prolaze kroz centar Zagreba na kojem se još vide posljedice potresa
Patrik Macek/PIXSELL
18.01.2021.
u 10:46

Formalno, prema odluci Stožera, školama stranih jezika je omogućen rad online ili na drugi način, ali činjenično, radi se o toliko značajnom ograničenju da je nemoguće obaviti svoju djelatnost na kvalitetan način i sukladno očekivanjima polaznika – navode u HUP-u

Jedine smo obrazovne ustanove kojima se ne dozvoljava rad uživo, upozoravaju škole stranih jezika koje bezuspješno pokušavaju ishoditi dozvole da od danas i one počnu s nastavom u učinicama, a ne online. Drugi problem na koji upozorava Zajednica za strane jezike jest to što se njihov rad smatra ograničenim, a ne obustavljenim, pa ne mogu dobiti potpore za očuvanje radnih mjesta ukoliko ne dokažu pad prometa od barem 60 posto.

Hrvatska udruga poslodavaca otposlala je dopise raznim ministarstvima i HZZ-u u kojem podsjeća da je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 27. studenoga 2020. godine kao nužnu epidemiološku mjeru naložio da škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu.

- Prije ovih mjera rad škola stranih jezika bio je ograničen mjerama smanjenja broja polaznika u učionici. Formalno, prema odluci Stožera, školama stranih jezika je omogućen rad online ili na drugi način, ali činjenično, radi se o toliko značajnom ograničenju da je nemoguće obaviti svoju djelatnost na kvalitetan način i sukladno očekivanjima polaznika. Mjere navode na pogrešan zaključak da sve škole stranih jezika mogu organizirati rad na drugačiji način koji bi bio prihvatljiv polaznicima. Među školama stranih jezika, a procjenjujemo da obuhvaćaju oko 50.000 polaznika, prisutno je veliko nezadovoljstvo jer su kao djelatnost jedini isključeni iz mjera potpore uz obrazloženje da na redovit način mogu obavljati svoju djelatnost online – navode u HUP-u.

Tek trećina škola stranih jezika uspjelo je u potpunosti organizirati nastavu na daljinu kao zamjenski oblik rada, no sve škole zabilježile su velik gubitak polaznika, i to dijelom zbog toga što se dio polaznika ne može prilagoditi nastavi na daljinu. - Prema tome, ne može se smatrati da škole stranih jezika mogu redovnu nastavu zamijeniti nastavom na daljinu bez ikakve vanjske potpore, niti je to tako u stvarnosti - ističe u dopisu Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i HZZ-u glavni direktor HUP-a dr. sc. Damir Zorić.

Posljedice, ističe, mogu biti potpuni gubitak ugovorenih prihoda i dugoročno teške situacije sve do sljedećeg upisnog razdoblja, što znači i gubitak radnih mjesta za nastavno i nenastavno osoblje. HZZ školama šalje odbijenice na zahtjeve za potpore za očuvanje radnih mjesta uz obrazloženje da škole stranih jezika mogu izvoditi nastavu online. To se, napominju u jednoj od škola, može usporediti s ugostiteljima kojima je bio ograničen broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u prostoru, da bi im potom bio zabranjen rad.

- Ugostiteljima je isto tako dozvoljeno dostavljati piće ili hranu, dakle izvršavati uslugu na drugačiji način, kao što je nama dozvoljeno izvođenje samo online nastave. Time i mi i ugostitelji spadamo u istu kategoriju obustavljenih i zabranjenih djelatnosti koje imaju pravo na potpore za očuvanje radnih mjesta bez podnošenja dokaza o padu prihoda - smatraju u jednoj od škola.

Inače, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih objavila je da škole za obrazovanje odraslih, a tu spadaju i brojne škole za strane jezike, mogu nakon 15. siječnja započeti s radom ukoliko imaju odobrenje lokalnog stožera, te ako se pridržavaju propisanih uvjeta za rad u epidemiološkim uvjetima. No, lokalni stožeri ih, žale se u Zajednici za strane jezike, redom odbijaju jer su na popisu zabranjenih djelatnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije