Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Zabrinjavajući podaci o izostajanju učenika s nastave

Školarci jedan sat dnevno u kladionicama

09.03.2009.
u 23:00

Pošast zvana klađenje, koja je itekako zastupljena među svim uzrastima stanovnika u BiH, među maloljetnicima, tj. osobama školskog uzrasta, nerijetko uz sebe veže i mnoge druge probleme. Jedan od najučestalijih i zasigurno najuočljiviji je problem izostanaka s nastave te, u pravilu, i lošije ocjene u školskom dnevniku.

Skoro svaki učenik
Prema istraživanju u okviru akcije “Ja građanin”, na području RS-a čak 84 posto srednjoškolaca igra igre na sreću, a među njima su najučestalije sportske kladionice te razni elektronski uređaji, poker aparati i slično. Prema istraživanjima, većina srednjoškolaca i osnovaca više od sat vremena provodi u kladionicama.

Izostanci s nastave radi klađenja česta su pojava. Na području FBiH zasad nema egzaktnih podataka, no prema izjavama pojedinih županijskih ministara obrazovanja, stanje je zabrinjavajuće. Imali smo prošle godine slučaj da je učenik roditeljima ukrao 1500 KM te ih potrošio u kockarnici na aparatima - ističe ministar obrazovanja ZHŽ Vjekoslav Čamber. Kockanje i klađenje je, kako ističe, veća pošast nego narkomanija.

Istraživanja nemaa, ali ne treba biti posve pametan da se zaključi da su učenici česti gosti kladionica i objekata igara na sreću, kaže ministar Čamber. Ističe da će se uskoro vršiti analiza prema podacima o izostancima učenika s nastave, sukladno kojoj će se moći donijeti više zaključaka, ali i sada je jasno da učenici kockaju i klade se na sportske rezultate, a društvo ne čini skoro ništa da se to spriječi.

Izlasci s nastave
Jedino rješenje koje mi možemo ponuditi jest ograđivanje školskih dvorišta i zabrana izlaska za vrijeme nastave, ali što će djeca raditi u slobodno vrijeme, nije u našoj nadležnosti, kaže ministar pozivajući sve odgovorne da ulože dodatne napore kako bi se spriječilo daljnje širenje te pošasti koja, dakako, ima dugoročne posljedice.

Ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije Greta Kuna navodi da problem kockanja i klađenja u toj županiji i nije odveć izražen, jer su kladionice dosta udaljene od škola. No, prema istraživanju GfK, svaki treći pripadnik generacije od 15 do 25 godina aktivno se bavi klađenjem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije