Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt u Slavonskom Brodu

Školarci će uzgajati slavonsku svinju, kokoši hrvatice...

školarci
Foto: VL
01.03.2016.
u 23:00

Inicijator projekta, s kojim će se prijaviti za europske fondove, brodska je Srednja škola Matije Antuna Reljkovića

Brodska Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, poznata kao prva u Hrvatskoj po povlačenju novca iz fondova EU, osmislila je novi projekt. Cilj je potaknuti modernu poljoprivredu u Slavoniji i pokazati svu raskoš gastronomske i turističke ponude toga kraja.

U projekt bi se kao partneri uključili i Agencija za poljoprivredno zemljište, Brodsko-posavska županija te osječki Poljoprivredni fakultet.

– Želimo da Slavonci ostanu kod kuće i da se neiskorištena zemlja koja je sada zarasla u šikaru pretvori u koristan prostor – kaže ravnatelj škole Vlado Prskalo. Projektom Referentnog centra za uzgoj, selekciju i reprodukciju predviđeno je da se na površini od 1180 hektara zapadno od Slavonskog Broda uzgajaju autohtone pasmine poput crne slavonske svinje, podolskog goveda, posavskog konja, kokoši hrvatice i drugih. Time bi se zaustavilo propadanje tih pasmina od kojih bi se istodobno dobivale i proizvodile kvalitetne domaće namirnice poput jaja, mesa, milijeka, čvaraka ili kulena.

Svi - bit će ekološki i certificirani, čime će dobiti na cijeni. Usto će se graditi i prateći objekti u tradicionalnom stilu, kako bi se pokazalo kakva je Slavonija nekada bila i kako se na tom području živjelo. – Bit će to samoodrživ projekt na kojem će se zaposliti puno ljudi – ističe Prskalo.

Lokacija budućeg Referentnog centra u neposrednoj je blizini autoceste, što je važno zbog putnika koji bi ondje mogli zastati, razgledati taj dio Slavonije, prenoćiti i potrošiti novac. Projekt vrijedan 50 milijuna kuna najvećim bi se dijelom financirao iz europskih fondova, ali škola i ostali partneri sudjelovali bi i s vlastitim sredstvima. 

>>Škole izvukle 1,4 milijuna kuna za EU projekte

>>Europska unija financira projekt 'Dječji centar'

Komentara 8

MC
mira.calusic3
07:25 02.03.2016.

Seljaci nikad nisu bili gladni jer su naucili raditi,a one koji misle da mlijeko dolazi iz tetrapaka treba odvesti na pasu da vidr kako se zivotinje hrane!

BJ
Bjelovar112
04:18 02.03.2016.

bravo za svaku pohvalu

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
23:14 01.03.2016.

odlično...a još da ih nauče da životinje idu na pašu, a be hrane se isključivo kupljenim silažama....možda seljaci ne bi bili više gladni?....jedino se u HR ne mogu vidjeti krave na paši!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije