Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet egzorcista

Katolička škola zabranila čitanje ovih knjiga jer su kletve stvarne i prizivaju zle duhove

Harry Potter
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell
1/4
07.09.2019.
u 17:16

Župnik Dan Reehil zaključio je da se u knjizi magija pokušava predstaviti i kao dobra i kao loša, što je po njemu daleko od istine

Nema više 'uranjanja u svijet magije' putem kultnih knjiga o Harryju Potteru, odlučio je župnik katoličke škole u Nashvilleu ne sluteći koliko će ta odluka izazvati pažnje javnosti i medija.

Župnik Dan Reehil zaključio je da se u knjizi magija pokušava predstaviti i kao dobra i kao loša, što je po njemu daleko od istine. 

- Prokletstva i čarolije iz knjiga su stvarne, a kad ih netko pročita priziva zle duhove u svoje okruženje - pojasnio je Reehil koji se o svojoj odluci konzultirao i s egzorcistima.

CNN je nazvao Katoličku školu svetog Edwarda da zatraži komentar, ali nitko nije bio zainteresiran za dodatna pojašnjenja. S druge strane u Rimokatoličkoj biskupiji Nashville komentirali su kako odluka župnika ne odražava stavove biskupije te da je odluka svedena na volju samog Reehila.

Nakon što se pročulo za zabranu oglasila se i sama škola, ovoga puta s malo drugačijim objašnjenjem. 

- Odluka o uklanjanju knjiga dio je većeg projekta preseljenja knjižnice s jedne lokacije na drugu, a knjige su zbog loše čitanosti i neprimjerenosti sadržaja za uzrast učenika uklonjene s polica - navode iz škole.

Od objavljivanja 1997. godine, serija knjiga 'Harry Potter' predmet je međunarodne vjerske rasprave zbog navodnog prikazivanja misticizma te okultnih i drugih tema za koje neki kažu da su u suprotnosti s doktrinom kršćanstva i islama. Iako Katolička crkva nije izrazila formalno stajalište o knjigama i srodnim filmovima, odluka o zabrani čitanja prepuštena je samim učiteljima.

VIDEO Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 21

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:42 07.09.2019.

mislio sam da samo pogani vjeruju u zle duhove, a vjestice u kletve.

DU
Deleted user
18:31 07.09.2019.

popovi ne vole kad i drugi rade ćiribu ćiriba...

GM
gmižić
09:34 08.09.2019.

Konkurencija u domenu fantastike očito nije mala....eliminirati rivale pošto poto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije