Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
segregacija

Škola u Oslu djecu doseljenika stavila u poseban razred

'SLAVONIJA  01.10.2009. VUKOVAR - ucionice vukovarskih srednjih skola do daljnjeg ostaju prazne  Branimir Bradaric/Vecernji list'
'Branimir Bradaric/Vecernji list'
28.11.2011.
u 17:51

Ravnateljica škole tvrdi da se mladi Norvežani u razredima osjećaju kao manjina, a neki su se čak odlučili upisati u drugu školu.

Skandinavske zemlje na glasu su kao demokratske, miroljubive i tolerantne, no slučaj norveške srednje škole Bjerke mogao bi uzdrmati taj imidž. U toj su srednjoj školi u Oslu, naime, učenike stranog podrijetla odijelili u posebne razrede nakon što je velik broj Norvežana odlučio promijeniti školu, prenosi Telegraph.

– Ovo mi je prvi glas o tome, to je to potpuno neprihvatljivo – komentirao je vijest o segregaciji povjerenik za obrazovanje iz Osla Torge Ødegaard, nakon čega je školu prisilio da roditeljima pošalje pismo u kojemu im se objašnjava štetnost ovakve organizacije razreda i izražava žaljenje zbog "pogreške".

Sporna je reorganizacija dospjela u javnost tek nakon što je Avtar Singh, građanka pandžapskog podrijetla, ravnateljicu Gro Flaten upitala zašto u razredu njezina sina Gurjota nema učenika norveškog podrijetla. Ravnateljica je rekla da su se neki mladi Norvežani u razredima osjećali manjina pa se su odlučili upisati u drugu školu.

Norveška se suočava s problemom integracije 420 tisuća useljenika nenordijskog podrijetla koji su u zemlju došli između 1990. i 2009. godine, a koji čine 28 posto stanovništva Osla. Rasprava o imigrantima postala je posebno osjetljiva nakon masovnog ubojstva koje je izvršio Anders Breivik, protivnik doseljenika, posebno onih islamske vjere.

Komentara 13

PR
Protivcenzure
18:15 28.11.2011.

koliko su nama vadili mast za srbe a usporedo sa nama na zapadu je srednji vijek kad su manjine u pitanju. zapadnjacima i u evropi i u amerikama je rasizam urođeni refleks.

OB
-obrisani-
19:03 28.11.2011.

Štto bi vi učinili za vašu djecu u takvoj situaciji?

UK
Ugo Kajvez
18:26 28.11.2011.

Oni su dio civizirane europe koja soli pamet drugima !? ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije