Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravobraniteljica za djecu:

'Škola nije samo obveza, već poticajno i podržavajuće okruženje'

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
06.09.2019.
u 22:13

U poruci navodi kako povratak u školu neizbježno donosi nove obveze i odgovornosti, u čemu odrasli najčešće vide nove troškove, probleme i razloge za zabrinutost

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je uoči početka školske godine da škola nije samo obveza, već i okruženje koje treba biti podržavajuće i poticajno te podsjetila na važnost uključivanja djece u provođenje kurikularne reforme.

U povodu početka nove školske godine Pirnat Dragičević uputila je prigodnu poruku djeci, njihovim roditeljima i učiteljima.

Zaželjela je svim učenicima mnogo uspjeha, ali i znatiželje i radosti u stjecanju novih znanja te u druženju sa školskim prijateljima.

U poruci navodi kako povratak u školu neizbježno donosi nove obveze i odgovornosti, u čemu odrasli najčešće vide nove troškove, probleme i razloge za zabrinutost.

"Pokušajmo ipak ne prenositi sve te naše zabrinutosti na djecu i pomoći im da početak škole i povratak u školske klupe za njih bude veseo i ugodan doživljaj", poručila je.

Škola nije samo obveza, već i okruženje u kojem dijete živi, odrasta i ostvaruje pravo na odgoj i obrazovanje i mnoga druga prava iz Konvencije o pravima djeteta. A to okruženje, rekla je pravobraniteljica Pirnat Dragičević, treba biti podržavajuće i poticajno.

Pozvala je sve djelatnike škola, a posebno učitelje, da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se svako dijete u školi osjećalo prihvaćeno i dobrodošlo, kako bi moglo učiti i napredovati svojim tempom, u skladu sa svojim mogućnostima te kako bi se osjećalo slobodnim govoriti i postavljati pitanja.

"To je osobito važno za učenike koji se prvi put susreću sa školom i zato trebaju još više podrške i razumijevanja", stoji u njezinom pismu.

Pirnat Dragičević: Podržavam borbu nastavnika za pravednije vrednovanje njihova rada

Ustvrdila je da će ova školska godina biti posebno izazovna i zbog provođenja kurikularne reforme. U provođenju promjena u školi, upozorila je, važno je pažljivo pratiti kako se one odražavaju na život i rad učenika. Ponovila je i preporuku djece iz svoje Mreže mladih savjetnika da je u reformskome procesu važno omogućiti da i učenici, u skladu sa svojom dobi, sudjeluju u vrednovanju rezultata reforme te daju vlastitu perspektivu i prijedloge.

Pirnat Dragičević podržala je borbu nastavnika za pravednije vrednovanje njihova rada, a ujedno ih pozvala da u izboru strategije i aktivnosti u borbi za svoje ciljeve uvijek vode računa o zaštiti dobrobiti djece.

VIDEO Prosvjed učitelja i profesora

Komentara 4

HU
hudarupa3
23:38 06.09.2019.

Škola je stresno i traumatično iskustvo kako za nastavnike tako i za učenike, mnogi nastavnici, a u manjoj mjeri i učenici prolupaju nakon nekog vremena, ja osobno sam se jedva izliječio od PTSP iz osnovnoškolskih dana.

MA
Matrix5
00:10 07.09.2019.

Al ga nadrobi ova

MA
MarkoMaras
11:24 07.09.2019.

Ah divno... U nastojanju da država preuzme sve poslove crkve, sada nam državni službenici pišu enciklike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije