Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za sve učenike

Vraćaju se zaključne ocjene na polugodištu

Dio stručnjaka je za povratak zaključivanja, dok dio smatra da se time samo opterećuje učenike
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
19.10.2017.
u 15:27

Izmjene zakona će u javnu raspravu, a o zaključivanju ocjena na polugodištu odlučit će roditelji ako se uključe u raspravu

Zaključivanje ocjena na polugodištu za sve učenike osnovnih i srednjih škola moglo bi se u školsku praksu ponovo vratiti početkom iduće, 2018./2019. školske godine.

Vrednovanje učenika na polugodištu iz škola, podsjetimo “izbačeno” je 2012. godine kada je Ministarstvo obrazovanja vodio Željko Jovanović, i to tadašnjim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju. Sada je povratak zaključivanja ocjena iniciran novim izmjenama istog zakona, koje su, kako neslužbeno doznajemo, već prezentirane premijeru Andreju Plenkoviću i vrlo bi se brzo trebale naći u javnoj raspravi.

Odluku donose roditelji

A argumenti za i protiv ocjenjivanja jednaki su kao i prije pet godina kada se od zaključivanja odustalo.

Stručnjaci, predstavnici sindikata i nastavnici su se i tada, kao i danas, podijelili: dio njih upozoravao je da ukidanje ocjenjivanja ne motivira učenika na aktivno učenje i rezultira slabijim znanjem i većim brojem jedinica tijekom školske godine, dok se dio njih zalagao za ukidanje tvrdeći kako će se barem tako učenike rasteretiti ionako pretjeranih školskih obveza i stresa. Dapače, temu povratka zaključivanja ocjena na polugodištu inicirao je sredinom prošle godine bivši ministar Pavo Barišić koji je izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju ionako trebao provesti i dati ih u javnu raspravu u prvom tromjesečju 2017. godine.

No Barišića je zamijenila ministrica Divjak koja će u javnu raspravu dati nove izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, a po njima se i ona zalaže za povratak zaključivanja ocjena na polugodištu, što je u našem obrazovnom sustavu ipak tradicija.

No konačnu odluku donijet će roditelji učenika osnovnih i srednjih škola uključe li se u javnu raspravu.

– Prijedlog povjerenstva za izradu izmjena zakona ide u smjeru vraćanja kvantitativne ocjene na polugodištu, no sve će biti iskristalizirano nakon javne rasprave u koju pozivam što više zainteresiranih da se uključe – poručila je tako za Večernji list ministrica Divjak.

Nagrađuju se profesori

Ipak, mogućnost zaključivanja ocjena na polugodištu nije jedina novost u izmjenama Zakona – naime, konačno će se nagraditi marljivi i inovativni nastavnici koji u svojim razredima provode mini reforme financirane uspješno dobivenim projektima iz fondova EU. Ti će nastavnici u odnosu na prijavljeno vrijeme koje provode radeći na projektima na plaći dobiti nagradu – tridesetpostotno povećanje.

Tako će ih se motivirati da i dalje, poručuju iz Ministarstva, nastave kvalitetno raditi sa svojim učenicima.

Komentara 2

Avatar Papatest
Papatest
18:34 19.10.2017.

Eto to je reforma,jedne godine ukineš ocjene na polugodištu,druge uvedeš i sve riješeno.

Avatar Papatest
Papatest
18:37 19.10.2017.

Gdje naći profesore koji će raditi dulje 50 posto od radnog vremena,povući eure iz evropskih fondova za 900 kuna mjesečno.Bojim se da takvih budala nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije