Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineski BDP uzletio najviše u povijesti

Skok druge najveće svjetske ekonomije dolazi nakon rekordnog potonuća lani zbog pandemije

CHINA-ECONOMY-GDP (CN)
Foto: Wang Jilin/XinHua/PIXSELL
1/3
18.04.2021.
u 18:43

Kinezi su najviše profitirali zbog otvaranja drugih gospodarstava nakon lockdowna

Kinesko gospodarstvo skočilo je čak 18,3 posto u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, što je najveći rast od kada se prati kvartalno kretanje BDP-a (od 1992. godine). Do ovakvih rezultata u Kini došlo je uz pomoć strogih mjera koje je država donijela kako bi suzbile koronavirus ali i brojnih hitnih mjera za pomoć gospodarstvu koje su donošene i koje su očigledno dale rezultat. No, skok od 18,3 posto u prva tri mjeseca ponajprije treba pripisati niskoj bazi jer je u prvom kvartalu prošle godine, zbog početka pandemije, kinesko gospodarstvo potonulo čak 6,8 posto.

Stručnjaci navode da je gospodarski oporavak Kine predvodio izvoz jer su se domaće tvornice utrkivale kako bi ispunile brojne narudžbe koje su pristizale iz cijeloga svijeta. S suzbijanjem pandemije u Kini se bilježi i stalni porast potrošnje s obzirom da su se kupci vratili u restorane, trgovačke centre, auto kuće... Gledajući u brojkama trgovina na malo porasla je za 34,2 posto i tako premašila sva očekivanja ekonomskih analitičara. U isto vrijeme tvornička proizvodnja porasla je za 14,1 posto.

- Očekujemo da će kvartali rast gospodarstva u Kini ostati skroman tijekom ostatka godine kako se nedavni bum u građevinarstvu i izvozu odmiče i aktivnosti vraćaju prema očekivanim ekonomskim trendovima - rekao je više ekonomist u Capital Economicsu Julian Evans - Pritchard.

O kineskom gospodarskom rastu u prva tri mjeseca ove godine bilo je riječi i na konferenciji za novinare na kojoj je glasnogovornica Državnog zavoda za statistiku Liu Aihua rekla da je gospodarstvo u 2021. godini krenulo čvrstim koracima, ali i da su se u isto vrijeme manje tvrtke i uslužni sektor suočavali s brojnim izazovima. Najavila je i kako se očekuje da će inflacija ostati umjerena.

Strateg globalnog tržišta u J.P. Morgan Asset Management u Shangaiju rekao je da gledajući prema naprijed trend normalizacije rasta kineskog gospodarstva može se nastaviti do kraja godine kao i da se očekuje kako će domaća potrošnja biti glavni pokretač rasta. Ekonomski stručnjaci u drugom tromjesječju očekuju usporavanje rasta gospodarstva na 7 posto. Ista očekivanja kažu i da će drugo najveće svjetsko gospodarstvo u 2021. rasti 8,6 posto.

 

>> VIDEO Šuška se o rastu povijesno niskih ključnih kamata središnjih banaka. Što bi to značilo za ekonomiju?

Ključne riječi

Komentara 25

CO
Cosinus
07:08 19.04.2021.

EU i Ameri preselili proizvodnju u Kinu i eto ti ga na. Sve se to može i vratiti nazad.

DU
Deleted user
20:10 18.04.2021.

And the winner is....

JC
Jcsu
23:23 18.04.2021.

I onako ce citavome svijetu odstetu placati zbog corone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije