Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIN ŠKIBOLA

'Riječ je o organiziranom pokušaju interesne skupine da sruši zakon koji pomaže građanima'

Marin Škibola o padu Zakona o ništetnosti na sudu EU
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.02.2019.
u 13:06

Prema presudi, njegov je Zakon o ništetnosti, kojim su ugovori o kreditu s austrijskim RBA zadrugama proglašeni ništetnima, protivan pravu EU ako se ne primjenjuje i na hrvatske vjerovnike

Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola pozvao je Vladu da promptno reagira na presudu suda EU, prema kojoj je njegov Zakon o ništetnosti, kojim su ugovori o kreditu s austrijskim RBA zadrugama proglašeni ništetnima, protivan pravu EU ako se ne primjenjuje i na hrvatske vjerovnike. Odluka je donesena nakon što je pitanje o njegovoj usklađenosti s legislativom EU Europskoj komisiji postavila sutkinja Općinskog suda u Rijeci, Stalne službe na Rabu, Mirella Rodin, odlučivši se ne referirati na nacionalno zakonodavstvo koje je zaštitilo hrvatske građane od kreditora koji su, i prema mišljenju HNB-a, neovlašteno poslovali u Hrvatskoj.

– Riječ je o organiziranom pokušaju interesne skupine da sruši jedan zakon RH koji dokazano pomaže hrvatskim građanima. Za sada je polučio izvanredne rezultate, zaustavio je više od 200 ovrha, poništio je čak 100-tinjak ugovora o kreditu s neovlaštenim vjerovnikom. Nama je jasno da zbog ovog zakona banke gube iznose u milijardama kuna, ali moja uloga nije štititi banke nego građane koji su izlihvareni, oštećeni i kojima je prijetila deložacija – kazao je Škibola na konferenciji za medije u Saboru.

Sve to, dodaje, svakako trebaju istražiti DORH i USKOK kako bi utvrdili radi li se ovdje o organiziranju interesne skupine da sruši zakon na štetu građana. Da je riječ o organiziranom pokušaju rušenja zakona, nastavlja Škibola, dokazuje otkriće emisije Provjereno koja je objavila kako sutkinja Mirella Rodin, koja je uputila taj zahtjev za prethodno pitanje sudu EU, živi pod hipotekom iste te RBA zadruge koja je stranka u postupku. Od ulaska Hrvatske u EU 2013. godine, komentira Škibola, imamo samo 12 takvih zahtjeva za prethodno pitanje namijenjenih sudu EU, a sutkinja je baš njegov zakon koji pomaže ljudima, čudi se, odlučila poslati na taj sud. Sud je, podsjetimo, donio presudu o slučaju u kojem je hrvatska državljanka Anica Milivojević sklopila 2007. godine s Raiffeisen bankom, sa sjedištem u Austriji, ugovor o jednokratnom kreditu na iznos od 47.000 eura.

– Odvjetnik obitelji Milivojević nije poslao ni pismeno očitovanje na Sud EU niti se pojavio na raspravi i samim time oštećenici RBA zadruge našli su se u neugodnom položaju na sudu. Riječ je o sramotnoj presudi jer se u toj presudi navodi kako zakon diskriminira neovlaštenog vjerovnika, pa kako možemo diskriminirati nekoga tko je neovlašten. On je subjekt koji nezakonito posluje na teritoriju EU i ne može se pozivati na slobodu kretanja usluga i kapitala. Zato pozivam Vladu da promptno reagira i zaštiti građane, a DORH i USKOK da preispitaju je li zaista riječ o organiziranom rušenju zakona. Oštećenici u to osnovano sumnjaju pa su prijavili Europskom uredu za borbu protiv prijevara – OLAF-u svoje sumnje i OLAF je pokrenuo taj postupak, pa čekamo ishod – poručuje Škibola.

Ne osjeća se odgovornim za manjkav zakon jer, naglašava, on je politički predložio taj zakon koji je nakon toga prošao sva stručna, pravna tijela Vlade RH, raspravljen je na tri saborska odboru i na kraju ga je usvojio Sabor.

>>Berislav Jelinić u USKOK-u

Ključne riječi

Komentara 24

GL
glamoč
13:32 14.02.2019.

trebaš stvarno imamo jako jako malo soli u glavi da skužiš da vlada i hdz rade za interese banaka i razno raznih lobija a ne za obične građane...

Avatar Kradeseze
Kradeseze
16:24 14.02.2019.

RBA je kriminalna organizacija to nije banka - gori su od kamatara a služe se mitom i korupcijom na sudovima u RH. Neki njihovi šefovi prodaju Hrvatske građane za povišicu plače od parsto kuna jer ulaze u kriminalne radnje. dno dna... a za nezakonit rad RBA zadruga odgovoran je guverner koji s bankarima skija u Švicarskoj i naravno ima tamo poveći račun....

SV
svakogdana
14:05 14.02.2019.

je li jedan od tih lobista zdravko marić? zašto si ga podržao kad je bilo stani pani.sad se čudiš kao pura dreku što te je hdz izigrao kad im više ne trebaš. istu su sudbimu prošli đapić, tadić,rožić, esih,hasanbegović,glasnović.možda da osnujete stranku ,,nezavisna lista zastupnika koji su bili hdz-ovi potčke vjerujući da će ih hdz uzeti u vlast, a kad je bilo stani pani hdz ih je pustio niz vodu,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije