Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Skandal u Matici: Zbog rukopisa mijenjali brave, a možda će i na sud

tribina
Anto Magzan/VLM
22.10.2009.
u 20:43

Matica je, kao u nekom obiteljskom dramoletu, čak i promijenila bravu na vratima sobe u kojoj su pohranjeni rukopisi spremni za tisak, pa članovi smijenjenoga uređivačkog odbora traže povrat pripremljenih rukopisa.

“Matica hrvatska koja je 1993. osnovala ediciju Stoljeća hrvatske književnosti cijelo je vrijeme njezin jedini nakladnik i jedini vlasnik svih prava na ediciju”, tvrdi Predsjedništvo te najstarije hrvatske udruge u reakciji na odluku uređivačkog odbora biblioteke o raskidu svih ugovora s Maticom.

Stoga će sutra Glavni odbor Matice, osim smjene glavnog urednika Vijenca Andrije Tunjića zbog čije je uređivačke politike došla u pitanje državna potpora izlaženju tih novina, imenovati i članove provedbenog odbora Stoljeća kako bi u kratkom roku bilo nastavljeno objavljivanje edicije za koju država godišnje plaća 1,250.000 kuna.

Do sukoba oko unosnih Stoljeća došlo je kada je zbog uređivačkih propusta Predsjedništvo Matice smijenilo glavnog urednika Dubravka Jelčića i izvršne urednike Ivanu Žužul i Ivicu Matičevića, i to usred ljetnog odmora. Na stranu smijenjenih stao je cijeli uređivački odbor u kojem su prva imena hrvatske književne znanosti – i rođen je skandal koji je Matici pridodao nove negativne bodove u javnosti.

Matica je, kao u nekom obiteljskom dramoletu, čak i promijenila bravu na vratima sobe u kojoj su pohranjeni rukopisi spremni za tisak, pa članovi smijenjenoga uređivačkog odbora traže povrat pripremljenih rukopisa (u pripremi je dvadesetak knjiga), ali i financijsko izvješće o trošenju državnog novca na biblioteku. Akademik Jelčić uporno tvrdi da Matica ne može biti vlasnik edicije jer je samo njezin nakladnik, a da je tu riječ o projektu Ministarstva znanosti koje je u relaciji s Institutom za jezik i jezikoslovlje, a ne s Maticom.

Na tribini Hrvatskoga kulturnog vijeća prije tri dana Jelčić je izjavio da je jedan od tri suosnivača edicije Vlatko Pavletić (treći je, Josip Vončina) 1993. bio za suradnju edicije sa Školskom knjigom, a da je on bio za suradnju s Maticom. – Očito sam bio u krivu – veli danas Jelčić, koji ne želi oštrije kritizirati predsjednika Matice Igora Zidića, ali ne štedi glavnog tajnika Matice Zorislava Lukića kojeg se naziva birokratom i nestručnjakom.

– Od nas se tražilo da godišnje objavljujemo desetak knjiga iz biblioteke, što je nemoguće obećati – tvrdi Jelčić, koji je spreman i na sud. No, dugogodišnji sudski proces vjerojatno bi bio smrtna osuda biblioteci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije