Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ISTRAŽUJE SIPA

Skandal u BiH: Poljoprivredna zadruga i tvrtka za namještaj nabavljali respiratore

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
28.04.2020.
u 22:22

Informaciju su o ovoj prijevari u SIPA-i dobili putem međunarodne suradnje s nadležnim tijelima iz inozemstva.

Nakon što su mediji otkrili da je tvrtka za restauriranje namještaja posredovala u kupnji testova na koronavirus, a poljoprivredna zadruga nabavila respiratore iz Kine, u utorak su u BiH dvije građevinske tvrtke prijavljene za prijevaru jedne europske tvrtke nabavi zaštitne medicinske opreme za covid-19.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su državnom Tužiteljstvu BiH prijavili dvije osobe i dvije tvrtke zbog sumnje da su prali novac preko poslova nabave zaštitne opreme te tako oštetili jednu tvrtku iz Europske unije. Pri tome su počinili i kaznena djela prijevare i prijevare u gospodarskom poslovanju.

Informaciju su o ovoj prijevari u SIPA-i dobili putem međunarodne suradnje s nadležnim tijelima iz inozemstva.

Iz SIPA-e su pojasnili da se radi o dvije tvrtke i dvije osobe s područja Gračanice i Zavidovića, u sjevernom dijelu BiH. Mediji pak navode da je osnovna djelatnost ovih tvrtki proizvodnja i ugradnja dizala, te proizvodnja i ugradnja elektroinstalacija. Ova afera je otkrivena nakon što su u ponedjeljak objavljene sumnje da je poljoprivredna zadruga Srebrena Malina iz Srebrenice sudjelovala u nabavi 100 respiratora iz Kine koji su skuplji od onih iz Europske unije.

S obzirom na izvanredno stanje u Federaciji BiH zbog epidemije koronavirusa, medicinsku opremu moguće je kupiti izravnom pogodbom i bez javnog natječaja, što je bio slučaj i sa spornim respiratorima, navode lokalni mediji. Tužitelji u Sarajevu otvorili su u ponedjeljak istragu nakon što su mediji objavili da je poljoprivredna tvrtka po narudžbi vlasti kupila stotinu respiratora za liječenje oboljelih od covid-19.

Vlada Federacije BiH izdvojila je iz proračuna za to izdvojila 5,3 milijuna eura, a prvih osamdeset aparata stiglo je u Sarajevo iz Kine proteklog vikenda.

Naknadno se ispostavilo da je dobavljač respiratora tvrtka "Srebrena malina" iz Srebrenice registrirana za uzgoj te preradu voća i povrća, prenosi portal Klix.

Kineski respiratori plaćeni su oko pedeset tisuća eura po komadu, dok oni zapadnih proizvođača na tržištu stoje između 35 i 40 tisuća eura.

Tek jučer ova je zadruga dobila odobrenje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za uvoz medicinske opreme, a verifikacijski laboratorij za medicinsku opremu Verlab iz Sarajeva naveo je kako se nabavljeni respiratori ne koriste u klinikama, nego u vozilima hitne pomoći, te da Srebrena Malina nije ovlaštena za njihovo servisiranje.

Ranije je u sumnjivim nabavama testova za otkrivanje koronavirusa sudjelovala kompanija Cubicus koja se bavi poslovima restauriranja namještaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije