Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal u HRZ-u

Skandal u bazi u Zadru platilo devet pilota, časnika i vojnika

Mato Mikić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
26.11.2019.
u 22:22

Kažnjena samovolja vojnih pilota koji su na let poveli prerušenog civila, poznatog zbog sumnji u krijumčarenje oružjem

Jedan od najvećih skandala u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, teška povreda vojne stege i samovolja pilota helikoptera iz 93. zrakoplovne baze HRZ-a u Zadru koji su poveli na let prerušenog civila, inače poznatog policiji zbog sumnji u krijumčarenje oružja, rezultirao je masovnim smjenama i suspenzijama nižih i viših časnika HRZ-a.

Zapovjedna odgovornost

Nakon suspenzije trojice pilota afera je imala i u javnosti teške posljedice za vjerodostojnost HV-a, tako da su i ministar obrane Damir Krstičević i predsjednica RH, vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović odmah nakon objave afere zatražili i “zapovjednu odgovornost”. Na konferenciji za novinare, organiziranoj u prostorima 91. Zrakoplovne baze na zagrebačkom plesu, načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov otkrio je da je sankcijama obuhvaćeno čak 9 vojnih osoba – uz tri pilota, “stradao” je i šef HRZ-a, brigadni general Mate Mikić, potom zapovjednik baze u Zadru, brigadir Mario Pleša. Zanimljivo je da je Pleša preuzeo zapovjedno mjesto u Zemuniku prije tek nekoliko mjeseci, po povratku s godišnjeg doškolovanja na učilištu američkih zračnih snaga u Alabami. Također, s dužnosti su smijenjeni niže rangirani u zapovjednom lancu, zapovjednik eskadrile helikoptera, zapovjednik letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika voda pukovnije Vojne policije.

Suspendiran je i vojnik Vojne policije koji je bio na ulazu u bazu, pokraj kojega je u bazu ušao prerušeni civil. Na Mikićevo mjesto preraspoređen je brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila (baze u Zadru) imenovan je brigadir Željko Ninić. Dosta zanimljivo rješenje, Križanec je bio zamjenik Mikiću, ali je “helikopteraš”. U HRZ-u ga vode kao ambicioznog i iskusnog pilota doškolovanog u SAD-u u Alabami, a sudjelovao je i u obuci afganistanskih pilota, preživio i pad helikoptera. Brigadir Ninić također je poznati pilot borbenih zrakoplova, smatraju ga hrvatskim “Top Gunom”, zadnji je put bio javna “zvijezda” nakon leta na izraelskom F-16 Baraku. On, kao pilot aviona, završava, dakle u Zadru, kao šef “helikopterašima”!

General Šundov, kojega je zatekla neugodna dužnost, a pred umirovljenjem je, novinarima je kazao da je uvjeren kako će afera rezultirati poukama i lekcijama. No otkrio je kako su nedavno s vježbe u Austriji u RH povučena trojica hrvatskih vojnika zbog “problema s alkoholom”. – Mi smo vojnici 24 sata – napominje. Upitan je li razmišljao da i on da ostavku, po zapovjednoj odgovornosti, Šundov je odgovorio kako je odgovornost za aferu “u Krilu”, u bazi u Zadru, a “ne u cijelom HV-u”. Šundov kaže da on pilote “razumije kao čovjek, ali kao vojnik zna da nemaju opravdanja”.

Manipulacija streljivom

Ponovio je, međutim, kako helikopteri HRZ-a nisu bili uključeni u šverc i prijevoz oružja, premda je u bazi bilo “manipulacije streljivom namijenjenim vježbanju”. O rezultatima istraga o pilotima i povezanosti s civilima u vojnom vrhu nisu željeli detaljnije jer je to predmet MUP-a. Nakon što je spomenuto koje su zadaće i događaji pred pilotima HRZ-a, novinari su primijetili kako nitko ne spominje nabavu borbene eskadrile. Viceadmiral Robert Hranj, koji je supredsjedatelj Vladina povjerenstva izjavio je kako dovršavaju predselekcijski postupak i izbor zemalja kojima će biti odaslan zahtjev za ponudu. Nakon toga tim državama bit će ostavljeno pet mjeseci za odgovor. Na čuđenje novinara zašto toliko vremena budući da ponuditelji već sada znaju što će ponuditi, Hranj je kazao da su ti postupci zamršeni, a tekstovi ponuda zahtjevni.

Na upit je li riječ o nagađanjima kako naši odgađaju postupak jer se nadaju da će stići neka razumna ponuda za avione iz SAD-a, Hranj nije želio špekulirati. Bez odgovora je ostala i računica da, ako se odgovori za ponude budu čekali do idućeg ljeta pa ih onda Povjerenstvo analizira još nekoliko mjeseci, odluka ne bi mogla biti donesena sve do parlamentarnih izbora na jesen. A teško da će tada ovoj Vladi biti prioritet potpisivanje ugovora o nabavi eskadrile.

Komentara 56

ZO
Zooltan
04:26 27.11.2019.

i što bi bilo da afera nije procurila u javnost - ništa

DU
Deleted user
00:00 27.11.2019.

Ok, sve 5! Vojnici su dobili svoje, čak i onaj siromaček na prijavnici baze. Ali, za aferu je javnost saznala tek nakon što su je otkrili novinari NOVA TV, pa ispada, da je ovi nisu otkrili, što? Nikom ništa, kao i obično? Što će biti s kriminalnom klikom iz MORH-a, koja je prikrivala aferu puna 2 mjeseca? S tom gomilom uhljeba visokih činova i visokih funkcija koji se čitav radni vijek nisu makli s Krešimirovog trga, ne znaju s koje strane puška puca, ali ih to ne priječi da si masovno dijele činove i promaknuća i koriste sve moguće povlastice, od "službenih" stanova, do mukte žderačine u restoranu MORH-a. To su ljudi koji već tridesetak godina čine nepopravljivu štetu obrambenom sustavu, vojsci i vojnicima (pravima), i krše zakone i propise na sve moguće načine. Hoće li itko u ovoj državi postaviti pitanje odgovornosti tog legla kriminala za ovu i ostale svinjarije, ili će opet sve ostati na "sitnoj ribi"?

JU
juma
22:44 26.11.2019.

Dok su bili zrakomlati i vrtoleti, sve je bilo u redu. Cim su se, kao u bivsoj drzavi poceli zvati helikopterima, dosla je korupcija, nerad i neodgovornost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije