Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Washington demantirao

Sjevernokorejski projektil ispaljen je s platforme, ne s podmornice

Sjeverna Koreja ispalila projektil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.10.2019.
u 23:18

"Suglasili su se da su sjevernokorejska probna ispaljivanja bezrazložna provokacija koja ne priprema teren za diplomaciju i da ih Sjeverna Koreja više ne smije obavljati", rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman o telefenskom razgovoru američkog ministra obrane i japanskog kolege

Donald Trump je rekao u četvrtak da želi nastaviti razgovore sa Sjevernom Korejom koji se ubrzo trebaju nastaviti nakon višemjesečnog zastoja, unatoč novoj eskalaciji Pyongyanga u njegovim pokusima s projektilima koje Washington naziva "provokacijom".

"Žele razgovarati i uskoro ćemo se sastati s njima", rekao je predsjednik Sjedinjenih Država.

No Pentagon je danas demantirao vijest da je balistički projektil koji je Sjeverna Koreja ispitala u srijedu ispaljen s podmornice, kao što je ustvrdio Pyongyang, rekavši da je zapravo riječ o morskoj platformi.

"Riječ je o balističkom projektilu kratkog do srednjeg dometa. Riječ je o balističkom projektilu kratkog do srednjeg dometa", rekao je pukovnik Pat Ryder, glasnogovornik američkog vojnog stožera, na tiskovnoj konferenciji.

Izaslanstvo sjevernokorejskih pregovarača doputovalo je u četvrtak predvečer u Švedsku, gdje do kraja tjedna trebaju početi novi pregovori o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje. U prigodi kratkotrajnog boravka u Pekingu, sjevernokorejski izaslanik Kim Myong Gil je u pratnji trojice suradnika potvrdio da odlazi na "pregovore s SAD-om na operativnoj razini", navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap. "Imam velika očekivanja i optimist sam", dodao je.

Američka vlada je sa sve većim nestrpljenjem iščekivala da Sjeverna Koreja pristane na nastavak dijaloga koji je na mrtvoj točki nakon neuspjeha summita u Hanoju krajem veljače na kojemu su sudjelovali Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un. 

U utorak je sjevernokorejska diplomacija objavila nastavak razgovora potkraj tjedna, što je SAD odmah potvrdio. No 24 sata nakon te pozitivne poruke, Sjeverna Koreja je ispalila još jedan balistički projektil more-zemlja pošto je zadnjih mjeseci zaredala s ispitivanjem projektila kratkog dometa.

State Department je odmah u srijedu pozvao Sjevernu Koreju da se "suzdrži od provokacija" i da "ostane u pregovorima".

Američki ministar obrane Mark Esper razgovarao je telefonom s japanskim kolegom Tarom Konom o tom novom sjevernokorejskom pokusu, rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman na toj tiskovnoj konferenciji.

"Suglasili su se da su sjevernokorejska probna ispaljivanja bezrazložna provokacija koja ne priprema teren za diplomaciju i da ih Sjeverna Koreja više ne smije obavljati", dodao je.

Bolton: Kim Jong-un želi samo dobiti na vremenu 

John Bolton koji je još prije mjesec dana bio savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost kritizirao je u govoru u ponedjeljak pomirljiv stav stanara Bijele kuće koji je spreman zažmiriti na Kimovo ispaljivanje projektila koje je dosad nazivao "normalnim".

Usto je osporio da je sjevernokorejski čelnik spreman na pravu denuklearizaciju ocijenivši da samo želi dobiti na vremenu kako bi ojačao svoj arsenal.

Ankit Panda iz Saveza američkih znanstvenika opisao je projektil kao sjevernokorejski projektil na čvrsto gorivo najdužeg dometa. Po njegovim riječima, to je "bez ikakve sumnje prvo ispitivanje projektila na koji se može staviti nuklearna bojna glava od studenog 2017." To pokazuje, misli, da je vojni program Kim Jong-una "bio aktivan i tijekom diplomatskih napora 2018-2019"

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
00:08 05.10.2019.

pazi ti njih, s.korea provocira testiranjem raketa koje nikome ne stete i to po rijecima iz pentagona nesmiju raditi a us udara sankcije korei cijelo vrijeme sto naravno nije provokacija, zasto se kao i u drugim takvim situacijama ne pogleda u povijest "pregovora" i ko ih je sve do jednog prekrsio,jos od kimovog tate i nixona pa skroz do danas i uglavnom se pregovara u izbornim godinama

Avatar Behemot
Behemot
01:53 04.10.2019.

U sklopu smanjivanja tenzija dogovor je bio da nitko neće provocirati. I onda Amerikanci sa Južnom Korejom naprave masivne vojne vježbe u kojima simuliraju napad na Sj. Koreju. :O Nakon te grube provokacije kojom su Amerikanci željeli narušiti ugled Voljenog vođe u narodu, on je bio prisiljen kako ne bi ispao papak lansirati par raketa. Da Amerikanci žele mir i denuklearizaciju poluotoka, to su mogli postići prije 20 godina kada su se Koreje htjele ujediniti (pa ih Ameri išli posvađati). Međutim američkoj vojnoj industriji treba neprijatelj kako bi nastavili cicati 700 milijardi dolara godišnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije