Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački 'nein' za Putinov plinovod
Povratak na članak

Sjeverni tok 2 bez dozvole, u Europi hladni radijatori?

Cijene prirodnog plina u Europi odmah su porasle 10 posto nakon što su vlasti u Berlinu odgodile certificiranje ruskog plinovoda koji ima mnoge protivnike, i to usred velikih energetskih i migrantskih kriza na kontinentu

Komentari 35

OC
OCB
07:05 17.11.2021.

Hladni radijatori??? Opet čiste gluposti. Radi se o drugom toku, koji nikad nije bio u funkciji. Do daljnjeg ostaje kao i do sad: sa tokom 1. Dakle vrući radijatori.

VL
Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:33 17.11.2021.

Samo da ne uvedu covid potvrde za tramvaje, da se mi penzići možemo grijati.

VL
Avatar Joja
Joja
08:42 17.11.2021.

Jadni Nijemci, morat ce spavat u BMWu, Audiu i ostalim novijim autima kako bi se grijali. Pa ne mogu si priustit da promjenu sistem grijanja u stanu....:)

VL
Avatar Joja
Joja
07:55 17.11.2021.

Ha, obicna propaganda. Sad je EU kao siromasna pa nema za plin od drugih? Rusiji je bitniji izvoz neg EU uvoz

VL
BA
BartolSinisa
09:44 17.11.2021.

Sjeverni tok 2 Rusiji trenutacno ne treba . On je izgradjen da zamijeni plinovod koji ide kroz Ukrajinu . Gazprom ima obavezu transportirat jos 3 godine plin kroz Ukrajinu i tek nakon toga u igru ulazi ST 2 . Dapace, Rusiji odgovara da se ST 2 ne pusti u pogon jer se time drzi visoka cjena plina u Evropi . Cijena od cc 900 $ za 1000 m3 je vise nesto o cemu su proizvodjaci plina mogli samo sanjat do prije pola godine. A ta cjena ce sigurno pasti kada se pusti u pogon ST2 i zarada od prodaje plina ce biti manja.Ova put Rusija sigurno moze reci " Danke Deutschland"

VL
DU
Deleted user
08:25 17.11.2021.

Pitanje je do koje cijene se isplati koristiti plin?

VL
JO
jorgen
09:02 17.11.2021.

Suviše se rijetko ističe činjenica da do plinske krize uopće ne bi došlo da europski 'partneri' amerikanci nisu DVIJE GODINE prolongirali projekt sabotažom i sankcijama. Uslijed toga Europljani sada po običaju plaćaju američke intervencije. Baš kao 2008-e uslijed financijske krize i baš kao svih ovih godina s migrantskom krizom. Jadan onaj kojemu je Amer 'prijatelj'!

VL
ST
stefj
08:35 17.11.2021.

Njemačka tim plinovodom zapravo preuzima monopol nad distribucijom "jeftinog" plina po EU, bar po središnjoj i sjevernoj EU. To je vjerojatno uvod u zatvaranje onog koji ide preko Ukrajine, da bi se monopol pojačao... A koliko to vrijedi Njemačkoj najbolje se vidi po tome da se planira napraviti još mnoštvo termoelektrana na plin (treba nekako pokriti sve te nestabilne zelene izvore). Nije to loš plan, za Njemačku, naravno...

VL
Avatar dobry
dobry
18:24 17.11.2021.

Putko radi izvoz plina za Europu i Kinu, usljed cega nam se nasa legendarna legenda, nas neprevazidjeni Miroslav petkovic smrzava u Sibiru, usljed nedostatka istoga za domace potrebe i Putkove pohlepe za novcima. Radi toga, nasa legenda prisiljena se vratiti na dobri stari, oprobani nacin grijanja--votkaaaa! Dvije boce svaka 3 sata i "grijanje" na -40C. Uzivaj legendo!

VL
CM
Crni_moj
09:05 17.11.2021.

Kina mora pod hitno prestati sa korištenjem ugljena a plin je dobra interim solucija do razvitka novih tehnologija. Time prestaju mogućnosti sankcioniranje zemalja kao Rusija, jer na slobodnom tržištu imaju mnogo drugih alternativa. Amerika se ponaša kao ranjeni predator i to može biti opasno. Njihova proizvodnja plina i nafte jedna od najgorih metoda uništavanja prirode i vode. O tome ni riječi u Glazgovu. Biti će zanimljivo u narednim godinama.

VL
SI
sisavac
06:59 17.11.2021.

sve puno netočnosti, insinuacija. cijene plina zbog ovog rastu na spot tržištu, znači, ugovori zaključeni na više godina ostaju na snazi, svi ovi koji trebaju interventno plin plaćaju ga po spot cijenama, u europi je zadnjih godina reklamiranje obnovljivih izvora energije, države daju opet velike subvencije, a fosilna goriva sve više porezno opterećuju, iz čega financiraju ove dotacije za zelenu agendu. radi toga se sklapa sve manje dugoročnih ugovora za plin. plin je roba kojom se trguje na burzama, tko misli da treba plin, on ga ugovara, tko ne, ne ugovara. drugo, zašto se umanjuje činjenica da nijemac traži da operator plinovoda ima sjedište u njemačkoj? radi poreza. sad je sjedište u švicarskoj. aha, ona nije u uniji. sad malo jasnije? cijene plina su odmah skočile, i to na spot tržištu, što je i normalno. ako si računao da će sjeverni tok početi raditi za mjesec dana, a sad je jasno da prije ožujka ne bude, očekuj više cijene plina. nego, zašto nitko ne optuži norvežane zbog viših cijena plina? njih se ne spominje, a fino prodaju plin, 15% eu tržišta drže. zašto oni ne uskoče i pomognu..? zašto bi baš i samo rus bio kriv, onaj znate kojeg eu svako malo stavi pod sankcije. koja je to fora, da rus mora osigurati plin bez ugovora?! zašto bi rusija eu davala badava plin? postoji burza i svatko se nek potrudi. zašto nema osude amerikanaca, gdje je sad taj lng, plin slobode?! zašto oni cijenom ne konkuriraju rusima? kad budete shvatili da su vas opet preveslali?

VL
TO
Toby
09:10 17.11.2021.

Par godine/decenije!

VL
MP
miroslav.petkovic.7564
07:30 17.11.2021.

Sjeverni tok ce proci to je bez daljnjeg pitanje vremena.A rusi kazu da i ne prode nama nece bit hladno..Ovdje u rusiji griju fenomenalno i hodnike na ulazu zgrada moze se spavati...Ali Rusi pune blagajnu samo trpaju novac....Tako je Moldavijaglumatala Rusi kazu imate plin do prvi jedanestog und cuss potpisase u trku novi ugovor..Vec kakva je to histerija uhvatila Amere sto su rusi oborili u svemiru satelit kazu smece ostalo.Rusi kazu nikakva problema nema.I prije je smece ostalo...Pusta histerija amera povukli se iz dogovora o zabrani upotrebe oruzja u svemiru..Rusi kazu mi smo im predlagali zabranu previse su narcisiidni. Da da zapanjili se Ameri kad rusi skidose satelit s novim oruzjem. Ovo je poruka mogu poskidat im satelite...Nitko nije dosad znao za novo oruzje S550 .Rece jedan njemacki politicar mi smo provocirali Ruskog medvjeda a u dzepu nista nemamo...Sta kazu domaci amerikanci kakva je to u ruska nova tehnologija.

VL
Avatar Mamlazac
Mamlazac
09:14 17.11.2021.

Vrijeme za južni tok, dosta Putinovih ucjena!

VL
Avatar Čepiga.
Čepiga.
08:34 17.11.2021.

Pa neka Putin skroz zatvori plin ako ima muda, za ću se pobrinut za grijanje na drugi način ili ću se smrzavat ako treba ali ovaj olinjali diktator će krepat od gladi.

VL
CA
car100
07:29 17.11.2021.

kad je Njemačka još uvijek pod okupacijom pa mora slušati ...

VL
YE
yelloman
06:48 17.11.2021.

Opet ucjena Rusije. Kapaciteta za tranzit plina ima kao sto je i do sad bilo pa nisu bili hladni radiatori. A batina ima dva kraja. Ponasaju ae kao da daju taj plin besplatbo a ne da ga prodaju i to sada za vrlo slicne cijenee kao LNG.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.