Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otok podijeljen na dva dijela

Sjeverni Cipar otvara plažu na 'ničijoj zemlji'. Očekuje se oštra reakcija ciparskih Grka

Turkish President Erdogan meets with Tatar, prime minister of the breakaway state of Northern Cyprus, in Ankara
PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
06.10.2020.
u 19:29

Varosha je bivše ljetovalište na "ničijoj zemlji" koje je napušteno 1974. Potez će utjecati na odnose Turske s članicama EU-a, Ciprom i Grčkom, s kojima se Turska spori oko teritorijalnih prava u istočnom Mediteranu

Sjeverni Cipar objavio je u četvrtak da će otvoriti plažu u napuštenom gradu Varoshi, što će vjerojatno izazvati oštro protivljenje ciparskih Grka i evocirati sjećanje na tursku invaziju 1974., kojom je otok podijeljen na dva dijela.

Ersin Tatar, premijer Sjevernog Cipra, koji kao neovisnu državu priznaje samo Turska, objavio je spomenutu odluku u Ankari pored turskog predsjednika Recepa Tayypa Erdogana koji ga je podržao.

Varosha je bivše ljetovalište na "ničijoj zemlji" koje je napušteno 1974. Potez će utjecati na odnose Turske s članicama EU-a, Ciprom i Grčkom, s kojima se Turska spori oko teritorijalnih prava u istočnom Mediteranu.

Tenzije su popustile nakon što su Ankara i Atena pristali nastaviti pregovore. "Ako Bog da, počet ćemo koristiti plažu Maras u četvrtak ujutro zajedno s našim narodom", rekao je Tatar, koristeći turski naziv za Varoshu. Potez će vjerojatno razljutiti ciparske Grke.

Do turske invazije je 39 tisuća Grka, koji su pobjegli pred turskom vojskom, živjelo u Varoshi. Varosha, južno predgrađe Famaguste, prazna je od 1974.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
20:33 06.10.2020.

Ovaj Erdogan kuha na sve strane. Jel on to planira opet stvoriti Bizantsko carstvo?!

FA
fajlpz
22:24 06.10.2020.

Koji licemjer je Erdogan.Okupirani dio Cipra ne vraća a Azerima traži da Armenci vrate N.Karabah.Dajte neku facu da mu da malo po repu.Probudi se Vladimire.

K1
Kalimero_12
22:13 06.10.2020.

Turčin otvara plažu kako bi nevjernici goliššavi i griješili, , što kažu prorok muhamed i alah na to, a svoje žene tjeraju da nose burke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije