Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kompromis u Skoplju

Sjeverna Makedonija prvi će put za premijera imati Albanca

Macedonian Former Prime Minister and leader of the ruling SDSM party Zoran Zaev gives a fist bump to a voter as he leaves a polling station after voting during the general election, in Strumica
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.08.2020.
u 18:52

Najjača albanska stranka DUI imenovat će premijera zadnjih 100 dana pred izbore

Nakon teških pregovora Zoran Zaev ponovno će biti premijer Sjeverne Makedonije. U skladu je to s koalicijskim ugovorom koji je potpisan između Alija Ahmetija, čelnika albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) i Zaeva, čelnika Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM), koji ujedno predviđa i da će tu dužnost pod kraj mandata vlade obnašati Albanac, što je prvi takav slučaj u toj zemlji.

Favorit Ziberi

Ugovor potpisan s glavnom strankom Albanaca Sjeverne Makedonije DUI-jem predviđa da Zaev prepusti dužnost predstavniku albanske manjine na stotinu dana nakon isteka četverogodišnjeg mandata nove vlade, a prije novih izbora, što je bio jedan od zahtjeva DUI-ja. Ovo je prvi put da će predstavnik albanske manjine, kojih je četvrtina od 1,8 milijuna stanovnika, obnašati najvišu političku dužnost.

Unatoč tome što je Zaev u predizbornoj kampanji isključio bilo kakvu mogućnost koaliranja s DUI-jem, jer su prema njegovu mišljenju postavili nemoguće uvjete tražeći da njihov predstavnik bude premijer, ipak je naposljetku malo popustio jer postojale su dvije opcije: koalicija DUI-ja s VMRO-DPMNE ili novi izbori. Naime, kada je Zoran Zaev u predizbornoj kampanji a priori odbijao bilo kakvu mogućnost koaliranja s DUI-jem, mislio je da će formiranje vlade za SDSM biti lako s obzirom na to da je prvi put nakon neovisnosti zemlje 1991. godine napravio predizbornu koaliciju sa strankom etničkih Albanaca, s pokretom BESA, što se na kraju nije pokazalo kao pun pogodak. Naime, Zaev je vjerovao da će BESA pokupiti veliki broj glasova DUI-ju koji je bio izložen silnim napadima od ostalih političkih lidera etničkih Albanaca. Iako se nitko nije nadao ovakvom raspletu na makedonskoj političkoj sceni, da će premijer biti etnički Albanac, stvorene su nove okolnosti u kojima je stranka DUI opet potvrdila poziciju najutjecajnije stranke koja zastupa Albance u Sjevernoj Makedoniji, koja je do sada uvijek prevagnula i igrala glavnu ulogu u formiranju vlade. Po svemu sudeći, iz redova Albanaca poziciju premijera nakon Zorana Zaeva na sto će dana obnašati Nasser Ziberi, dugogodišnji zastupnik u parlamentu.

Pitanje svih pitanja je kako će ta koalicija funkcionirati i hoće li izdržati do kraja mandata s obzirom na teške riječi i optužbe koje su padale prije izbora kada je na internetu osvanula snimka na kojoj Zaev jasno govori da je DUI trgovačka stranka koja “ne vrijedi ni pet para”, zbog čega se Ahmeti uvrijedio i rekao da će mu nakon izbora “nestati osmijeh s lica”.

– Ponosan sam što smo uspjeli postići koalicijski dogovor kojim mi se ukazuje čast da vodim buduću makedonsku vladu u iduće četiri godine – rekao je Zaev čija je stranka SDSM tijesno pobijedila na parlamentarnim izborima u srpnju, dodajući da će “zemlja i dalje biti sigurna, napredna i uspješna”.

S druge strane, lider stranke DUI Ali Ahmeti čestitao je koalicijskom partneru na “odvažnosti”.

Bojkot rada Sobranja

Na izvanrednim izborima 15. srpnja najviše mandata u parlamentu sa 120 mjesta dobio je vladajući SDSM (46 mjesta). Slijedila ga je najveća oporbena stranka VMRO-DPMNE s 44 mjesta, zatim DUI s 15 zastupnika. Koalicija Alijansa za Albance – alternativa ima 12 zastupnika, stranka Ljevica dva, a Demokratska stranka Albanaca jednog zastupnika. Još tada je svima bilo jasno da je ključ sastavljanja vlade u rukama DUI-ja. Zbog teške ekonomske situacije i pandemije koronavirusa, novi-stari mandatar Zoran Zaev nema vremena za čekanje i odmah je krenuo u pregovore oko imena ministara nove vlade koju će u vrlo kratkom roku predložiti parlamentu Sjeverne Makedonije (Sobranje), koji je već konstituiran, i to posljednjeg dana zakonskog roka.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvijati stvari na političkoj sceni u Skoplju i kako će moći raditi nova vlada na čelu sa Zaevom s obzirom na to da su druge stranke sjevernomakedonskih Albanaca, koalicija Alijansa za Albance, kritizirale dogovor između stranaka SDSM i DUI te najavile bojkot rada parlamenta.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
20:13 20.08.2020.

nije to neka novost ni vijest ....pa u hrvatskoj etnobiznismen vec godinama ima vecu vlast od premijera...

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
22:41 20.08.2020.

sretno...da vam ne bude dosadno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije