Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadzirao Kim

Sjeverna Koreja testirala novo oružje: 'Jačamo borbenu moć narodne armije'

Kim Jong-un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Bojan Arežina, Hina
18.04.2019.
u 07:50

Analitičari kažu da je malo vjerojatno da će ovaj test označiti povratak testovima dugodometnih projektila koji su bili viđeni kao prijetnja SAD-u.

Sjeverna Koreja objavila je da je testirala novi tip taktičkog naoružanja sa snažnom bojnom glavom. Riječ je o prvom takvom testu otkako su pregovori između Donalda Trumpa i Kima Jong-una završili bez dogovora, prenosi BBC.

Međutim, analitičari kažu da je malo vjerojatno da će ovaj test označiti povratak testovima dugodometnih projektila koji su bili viđeni kao prijetnja SAD-u.

Službena državna agencija KCNA objavila je kako je sam Kim nadzirao test koji je izveden u "različitim varijantama pucanja u više meta". Analitičari, navodi BBC, vjeruju kako to znači da se oružje može upotrijebiti sa zemlje, mora ili zraka. te da se radi o kratkodometnom oružju. KCNA nije pojasnila o kakvom se oružju radi, ali "taktičko" se odnosi na oružje kratkog dometa, za razliku od balističkih raketa dugog dometa koje se smatra prijetnjom za SAD, navodi Reuters.

Kim je rekao da je razvoj oružja jako značajan u jačanju borbene moći sjevernokorejske narodne armije.

Priopćenje je objavljeno u trenutku kada su se pojavila izvješća o tome da je primijećena aktivnost u istražnim centrima u Sjevernoj Koreji, za koje se vjeruje da služe za razvoj raketa dalekog dometa, koje bi mogle pogoditi teritorij SAD-a, navode američki mediji.

Bijela kuća objavila je da je upoznata s događajem, ali nije objavila nikakav komentar.

Radi se o prvom sjevernokorejskom javnom testiranju oružja od drugog summita sa SAD-om u Hanoiju u veljači.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Komentara 2

Avatar zong
zong
09:42 18.04.2019.

Volimo narodnu armiju!

DO
domolub
13:27 18.04.2019.

Idijotu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije