Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'preventivni udari'

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu s podmornice

Ispaljivanje raketa
Foto: Reuters
24.08.2016.
u 07:44

Godišnji manevri pod nazivom Ulchi Freedom tijekom dva tjedna prvenstveno su simulacija na računalu, ali svejedno mobiliziraju veliki broj vojnika.

Sjeverna Koreja ispalila je uz svoje istočne obale balističku raketu s podmornice, objavila je južnokorejska vojska, nakon što je Pjongjang zaprijetio "preventivnim udarima" kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe.

Raketa je ispaljena s podmornice u blizini obalnog grada Sinpa, 48 sati nakon što su počele godišnje vojne vježbe 50.000 južnokorejskih i 25.000 američkih vojnika.

Godišnji manevri pod nazivom Ulchi Freedom tijekom dva tjedna prvenstveno su simulacija na računalu, ali svejedno mobiliziraju veliki broj vojnika.

Seul i Washington kažu da je karakter tih manevara isključivo obrambeni, ali Pjongjang u njima vidi provokaciju a ministarstvo vanjskih poslova čak ih kvalificira "neoprostivim zločinačkim činom" koji može ubrzati put poluotoka prema "rubu rata".

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrti nuklearni pokus u siječnju te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina.

Nervoza je pojačana nedavnim valom bijega Sjevernokorejaca iz zemlje, među kojima je najupečatljiviji zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Londonu koji je prošli tjedan s obitelji prebjegao u Južnu Koreju.

U ponedjeljak je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye upozorila na opasnost od sjevernokorejskog odgovora nakon tih slučajeva.

U priopćenju Korejska narodna vojska objavila je da su postrojbe smještene na granici "potpuno spremne za odmazdu u smislu napada upozorenja na sve umiješane ofenzivne neprijateljske snage".

>>Sjeverna Koreja obnovila proizvodnju plutonija

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
18:44 24.08.2016.

S obzirom da im se u susjedstvu nalazi 26 tisuca do zuba naoruzanih predstavnika drzave poznate po invazijama i serijskim ubojicama, i nije za se cuditi.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
08:29 24.08.2016.

Ma ova Sjeverna Koreja je svakako istinska bratska zemlja našoj silovitoj Hrvatskoj po domoljublju, po tome da nedaju ni milimetra, po svojoj komunističkoj prošlosti i savremenom saznanju da dok se divi svojim domoljubnim vođama raja kopa po kontejnerima i smatra da je najvažnije da je svoja na svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije