Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šumski dileri

Pustošili šumu i krali stabla, šteta oko 300.000 kuna!

Frank May/DPA/Pixsell
11.09.2018.
u 14:26

Protiv svih će biti podnesena kaznena prijava i to protiv 34-godišnjeg mađarskog državljanina zbog pustošenja šuma i krađe, protiv 46-godišnjeg zaposlenika Šumarije zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv 59-godišnjaka zbog poticanja na počinjenje

Sisačko-moslavačka policija je kazneno prijavila trojicu muškaraca, od kojih je jedan mađarski državljanin, zbog pustošenja šume i krađe stabala na području Gvozda te zlouporabu položaja i ovlasti, jer je jedan od prijavljenih zaposlenik  Šumarije, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 300 tisuća kuna, priopćeno je u utorak iz policije.

Organizirani trojac, 46 i 59-godišnji hrvatski državljani te 34-godišnji državljanin Mađarske su na području Gvozda ilegalno posjekli više od tisuću stabala hrasta, bukve i graba.

Kriminalističkom istragom je utvrđeno da je mađarski državljanin od početka rujna do 20. listopada 2017. godine u mjestu Dugo Selo Lasinjsko, na području Gvozda, pustošio šumu sijekući stabla i to na poticaj 59-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je prethodno od četiri državljana Srbije kupio, pa mađarskom državljaninu prodao šumu u kojoj je kazneno djelo počinjeno.

Naime, osumnjičeni državljanin Mađarske je s djelatnicima svog poduzeća i mehanizacijom pored označenih 160 stabala posjekao svu drvnu masu, odnosno 917 stabala hrasta, bukve i graba, počinivši štetu od 217.172 kune, priopćeno je iz sisačko-moslavačke Policijske uprave.

Daljnjom istragom je utvrđeno da je osumnjičeni 46-godišnjak, kao zaposlenik nadležne Šumarije, od 12. do 20. listopada 2017. godine, također na poticanje i u dogovoru s osumnjičenim 59-godišnjakom, izdao ukupno 17 popratnica za drvo, unoseći u njih neistinite podatke o količini izvezene drvene mase. Time je  mađarskom državljaninu omogućio izvoženje iz šume puno veće drvne mase od doznačene i omogućio mu stjecanje nepripadajuće materijalne koristi od najmanje 50.000 kuna.

Na taj je način 46-godišnji djelatnik Šumarije počinio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Istragom je također utvrđeno da je 34-godišnji mađarski državljanin, ponovno na poticaj 59-godišnjaka, sredinom listopada 2017. godine u susjednoj šumi na istoj lokaciji počinio i krađu drva tako što je posjekao 109 stabala hrasta, graba i bukve, od kojih je većinu ostavio na mjestu sječe, a manji dio odvezao. Ovom krađom počinjena je materijalna šteta od 26.197 kuna.

 Ukupna šteta, prema procjenjuje se na oko 293,369 tisuća kuna.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih bit će podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku - i to protiv 34-godišnjeg mađarskog državljanina zbog pustošenja šuma i krađe, protiv 46-godišnjeg zaposlenika Šumarije zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv 59-godišnjaka zbog poticanja na počinjenje ovih kaznenih djela, navode iz PU sisačko-moslavačke.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
16:00 11.09.2018.

Hrvatska država i Hrvatske šume su najveći neprijatelji šuma u Hrvatskoj. A sirotinji nedaju da si napravi 20 m3 drva za zimu!

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
15:34 11.09.2018.

Iako naslov "sjekli stabla, prodavali šumu" nije netočan, ipak stvara upitnike oko glave (prije čitanja teksta)

LJ
ljutko
16:13 11.09.2018.

Slika panjeva je stara barem 10 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije