Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u saboru

Sjednica VNS-a teren je za prvi sastanak premijera i predsjednice

31.03.2014., Zagreb -U Saboru je danas u nazocnosti predsjednika Republike, Vlade i Sabora svecano obiljezena 5. obljetnica clanstva Republike Hrvatske u NATO savezu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.03.2015.
u 08:00

Moraju se usvojiti smjernice za rad obavještajnog aparata, sporenja moguća o strategiji nacionalne sigurnosti

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), koja će na "neutralnom terenu" Hrvatskog sabora poslužiti za prvi službeni sastanak predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića, trebala bi predstavljati više od protokola kojim se jednom godišnje daju smjernice sigurnosno-obavještajnim agencijama. Smjernice jesu prva točka dnevnog reda, no ne i jedina, s obzirom na to da je Ured predsjednice stavio i drugu točku za raspravu, a to je potreba stvaranja nove Strategije nacionalne sigurnosti.

Dnevni red zajednički su utvrdili premijer i predsjednica RH. Kako postoji zakonska obveza za davanje smjernica sigurnosnom aparatu zemlje, a da smo kalendarski već u ožujku, bilo bi razumno ovdje ne očekivati "razmjenu vatre" između Banskih dvora i Pantovčaka. Razilaženja su pak moguća oko nove Strategije nacionalne sigurnosti jer aktualna vlast, blago rečeno, ne dijeli zabrinutost ni ocjene o slabostima postojećeg sustava sigurnosti države, o čemu je Pantovčak već formirao stav, da su promjene – neophodne.

Na dnevnom bi se redu sjednice mogao naći i skandal vezan uz zahtjeve pilota "Krila Oluje" za raskid radnog odnosa u HRZ-u i njihova odlaska u drugu zemlju, no možda će se ta neslavna tema ostaviti za iduću sjednicu Vijeća za obranu, koje je nadležno za vojna pitanja. Premda VNS jest mjerodavan, primjerice za analizu postupanja vojne sigurnosno-obavještajne službe, VSOA-e u ovom slučaju.

>> Tko je kriv za sukob premijera i predsjednice? Evo što misle građani

>> 'Nema takvog PR stručnjaka koji će od Milanovića napraviti uspješnog premijera'

Komentara 27

EV
Evaluna0309
08:36 12.03.2015.

Kolinda se od samog početka mandata drži svih obveza i obećanja, što se ne može reći i za Milanovića, tako da me baš zanima kako će proći ovaj susret.

AM
ameris
08:14 12.03.2015.

Milanović teška srca prihvaća,i to iz čistih protokolarnih razloga,ovaj susret.On potcjenjuje ovlasti predsjednice i nju osobno.Pun je kompleksa i predrasuda.Vrlo opasan i nekoristan čovjek za svoj položaj.Ovaj će sastanak on učiniti potpuno irelevantnim.

Avatar johny21
johny21
08:18 12.03.2015.

Sve je to OK, ali pitanje je hoće li se premijer udostojiti uopće pozdraviti predsjednicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije